1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Politik

Böneutrop ingen bra idé

Eftersom frågan om böneutrop skär mellan religion och sekularism, religionsfrihet och integration har många tittat mot Kristdemokraterna när frågan om böneutrop kommit upp på agendan.
Vissa jämför böneutrop med kyrkklockor, och menar att om vi tillåter det ena så är det naturligt att också tillåta det andra. Det är en haltande analys av flera skäl. Kyrkklockor markerar när högtider inträffar eller vid fara och är musikaliska, allt medan böneutrop i sig självt sänder ett långtgående religiöst budskap.
Foto: Staffan Lindbom

Det som gjort frågan aktuell just nu är en ansökan från stiftelsen Växjös muslimer om att i likhet med moskén här i Karlskrona få börja sända ut böneutrop i högtalare. Från Kristdemokraternas sida har vi landat i att vi inte tycker det är en bra idé att tillåta återkommande institutionaliserade böneutrop.

Böneutrop handlar om att proklamera islams bekännelse och andliga dominans över en stad eller ett område. Genom att utropen sker via externa högtalarsystem har de potential att utgöra ett påträngande och störande inslag i det offentliga rummet. Möjligheten för den som bor eller arbetar i ett område med böneutrop att värja sig är liten. Religionsfriheten garanterar rätten att utöva sin religion. Rätten tillkommer inte en religion som sådan, utan den enskilde individen. I det offentliga rummet är religionsfriheten i sig inte utan begränsningar. Att tillåta böneutrop vid enskilda högtider är en sak, men det är när böneutropen förvandlas till ett institutionaliserat och återkommande inslag i det offentliga rummet vi Kristdemokrater har landat i att säga nej.

Vissa jämför böneutrop med kyrkklockor, och menar att om vi tillåter det ena så är det naturligt att också tillåta det andra. Det är en haltande analys av flera skäl. Kyrkklockor markerar när högtider inträffar eller vid fara och är musikaliska, allt medan böneutrop i sig självt sänder ett långtgående religiöst budskap. Därutöver har kristendomen en särställning i Sverige som inte går att bortse ifrån. Ringande kyrkklockor är ett uttryck för detta. Vårt land och vår historia präglas av kristen etik och västerländsk humanism. Det tar sig uttryck i vår tideräkning, våra helgdagar och vår rättsuppfattning bland annat. Detta betyder inte att vi är intoleranta eller oförstående mot andra religioner och religiösa utövare, utan att vi lever i ett samhälle som präglats av tusen år av kristendom.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan om böneutrop kan tyckas liten, men kommer växa i storlek i takt med att den muslimska befolkningen i Sverige ökar. Då blir också frågan om hur vi skapar sammanhållning och integration allt viktigare. Det finns, menar vi, härvidlag viktiga samhällsaspekter av böneutropsfrågan som inte går att bortse ifrån. Böneutrop riskerar att leda till ökad segregation eftersom det finns en överhängande risk att enbart muslimer kommer vilja bo där böneutrop sker.

Bengt Jönsson (KD)

Ordförande för Kristdemokraterna i Karlskrona

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker, Kristdemokraternas talesperson i integrationsfrågor

Läs mer

Olofström

Olycka: Moped med två personer har vält

Storgatan är nu öppen för trafik igen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade