Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Attendo är i en klass för sig

I Ronneby är problemet att det har blivit för många platser på hemmen och därför står många tomma.
Ronneby • Publicerad 18 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vem skall sköta äldreomsorgen: kommunen eller privata aktörer?
Vem skall sköta äldreomsorgen: kommunen eller privata aktörer?Foto: JONAS EKSTROMER

Vem skall sköta äldreomsorgen: kommunen eller privata aktörer? Något entydigt svar finns förvisso inte. Kostnaderna blir opåverkade, mest därför att kommunen räknar fram hur mycket en plats på hemmet kostar i egen regi, sedan får den private aktören samma belopp. Det behöver inte vara neutralt. Om den privata aktören har nybyggt, kan man sannolikt driva verksamheten billigare. Nytt betyder ofta högre kostnader i form av räntor, men detta kan kompenseras med högre hyra. Den stora fördelen är att en ny aktör kan skaffa sig en bra laguppställning i personalen. Man behöver inte ha några äldre, utslitna.

I Ronneby är problemet till stor del att det har blivit för många platser på hemmen. Därför står många tomma. De gamla vill inte till ”himmet”. Stora delar av Vidablick utnyttjas dåligt. Attendo har alltid fullt, och till trygghetsboendet en rejäl kö. Nu behöver inte en kö visa hela sanningen. Vill man till Attendo om tre år, är det bäst att ställa sig i kö nu.

”Vill man till Attendo om tre år, är det bäst att ställa sig i kö nu.”
Sune Håkansson
Annons

Socialstyrelsen mäter årligen hur de boende på hemmen upplever sin situation. Mätningen, för år 2022, var entydig: Attendo var mycket bättre på det mesta!

All statistik kan tolkas på olika sätt. Skillnaderna är dock så stora att pensionärsorganisationerna och berörda nämnder borde ha reagerat för länge sedan.

Naturligtvis kan frågan ställas: Är det ”sanna” omdömen, som ges? Måhända finns det likheter med att eleverna utser ”bäste lärare” på högskolan. Där vann jag någon gång. ”Man kanske skall börja bjuda studenterna på fika”, sade en lärare.

”Det gäller att komma på det först”, var min kommentar.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons