1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Är det hållbart med så mycket granskog i Blekinge?

Granen spelar en stor och viktig roll i svenskt skogsbruk. Den är lättodlad och producerar virke som efterfrågas av skogsindustrin. Men är detta hållbart?
Det är dags att vi börjar bygga upp en ny robust skog som kan stå emot angrepp från skadedjur och ett varmare klimat.
Foto: Hasse Holmberg

Granen klarar sig ganska bra i ungdomen men ofta kommer bakslagen längre fram, inte minst nu när klimatet blir varmare. Och vad händer med granskogen som är anlagd på marker där inte granen trivs? Vi vet att stressad och försvagad gran är mycket sämre på att stå emot skadeinsekter. Det varmare klimatet gör att det i framtiden kommer nya okända skadegörare och att odla endast ett trädslag är inte hållbart. Det finns de som anser att det finns risk för en storskalig katastrof i Blekinges granskogar.

När Blekinge blev svenskt 1658 fanns det ingen granskog här, det mesta var bokskog. I dag är granen det helt dominerande trädet i Blekinge. Nere i Europas granplantager är granbarkborrens skador mycket större än här. I Tjeckien uppskattas förlusterna år 2018 till 1, 25 miljarder euro och prognoserna framåt är fortsatt mycket pessimistiska. Den främsta förklaringen till den stora skogsdöden är det ändrade klimatet och det ensidiga skogsbruket. I Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland är skadorna också mycket stora och skadorna befaras dessutom bli ännu värre när vädret blir varmare.

Framtiden för älgen i Blekinge är också dyster. Vi vet att den inte mår bra på grund av varmare vintrar och det ensidiga skogsbruket. Om 20-25 år har vi förmodligen ingen älg kvar i Blekinge om detta fortgår.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är dags att vi börjar bygga upp en ny robust skog som kan stå emot angrepp från skadedjur och ett varmare klimat. För att vi ska lyckas med detta måste alla börja samarbeta – ekologer, naturvårdare, ekonomer och skogsbranschen. Det får inte bli så att girigheten vinner för då är risken stor att vi mister allt ihop!

Owe Nodmar

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden