Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Alla ljuger inte

De högerpopulistiska toppolitikerna runtom i världen har ett stort ansvar för den här utvecklingen, de har använt de skamlösa lögnerna på ett sätt som vi aldrig tidigare sett eller hört.
Publicerad 29 januari 2024 • Uppdaterad 1 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högerpopulisternas mest ödesdigra lögner är de som handlar om klimatförändringarna.
Högerpopulisternas mest ödesdigra lögner är de som handlar om klimatförändringarna.Foto: Henrik Montgomery/TT

”En bra lögn kan gå mellan Bagdad och Konstantinopel medan sanningen letar efter sina sandaler” Jimmie Åkesson använde ett arabiskt ordspråk för att, på AI-arabiska, förklara att han inte sagt att moskéer skulle brännas eller rivas i Sverige. Bara kunna stängas.

Ordspråket är skrämmande aktuellt i dessa tider, när se mest hisnande lögner sprids sekundsnabbt över världen, och där allt fler verkar tvivla på att det överhuvudtaget finns en sanning.

Annons

På radio hör jag en ung kvinnlig läkare från Gaza: ”Att Hamas soldater skulle mördat kvinnor och barn, eller ungdomar på en festival, det är helt otänkbart, det är en lögn som judarna sprider.” Och samma dag hör jag en intervju med ryssar i Moskva, flera av dem säger: ”Visst, det är klart att Putin ljuger för oss, men era ledare ljuger också, och västmedia ljuger, alla ljuger.”

Alla ljuger. Vilken cynisk och hopplös hållning. De högerpopulistiska toppolitikerna runtom i världen har ett stort ansvar för den här utvecklingen, de har använt de skamlösa lögnerna på ett sätt som vi aldrig tidigare sett eller hört. Femtio miljoner amerikaner tror fortfarande att

Donald Trump vann det senaste presidentvalet i USA – eftersom han påstår att han gjorde det. Det är fullständigt obegripligt.

Högerpopulisternas mest ödesdigra lögner är de som handlar om klimatförändringarna. Donald Trump i USA, Javier Milei i Argentina, Geert Wilders i Nederländerna, Jimmie Åkesson i Sverige, alla ifrågasätter de på olika sätt rapporterna från FNs klimatpanel och forskares alarmerande uttalanden om de skenande klimatförändringarna, alla hotar de att överge internationella samarbeten och att bryta överenskommelser.

”Lite varmare väder, det tycker vi svenskar är skönt”. Åkesson raljerar och flinar belåtet, som om allt vore ett skämt. Att bensin eller diesel blir tjugo öre billigare per liter är viktigare för SD-ledaren än att Sverige uppnår sina klimatmål.

Hur tänker de, innerst inne, Jimmie och Donald och Geert och Jaime? Hur kan de se sina barn och barnbarn i ögonen, hur kan de föreställa sig deras framtid på jorden? En förlamande lögn hinner gå mellan Palm Beach, Florida och Sölvesborg och Buenos Aires och Amsterdam medan sanningen förtvivlat letar efter sina tofflor.

Per Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons