Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Aldrig har så få bott på hemmen i Ronneby

Under 2023 nådde Backaryds gamla församling en ny bottennotering vad gäller antalet invånare.
Publicerad 15 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Backen blir trygghetsboende, ännu ett kök stänger. Backaryd
Backen blir trygghetsboende, ännu ett kök stänger. BackarydFoto: Charlotta Bäckström

Det händer en del inom kommunens äldreomsorg. Inte alltid till det bättre, menar många. Vård- och omsorgsboendet på Backen omvandlas till ett trygghetsboende, med en något oklar innebörd. Det intressanta är att alla boende kan bo kvar, ingen behöver flytta till exempelvis Vidablick. Det antyder att en del på ”himmen” är relativt friska. Nu torde dock Backen behöva lite extra bemanning under en övergångstid.

Likväl: Det har aldrig bott så få på ”himmen” i kommunen, som det gör nu, åtminstone har det aldrig varit så få skrivna där. Nu verkar en del fuska med var de skriver sig.

Annons

Mest kritik blir det för att matsalarna, och mattillagningen, försvinner både på Backen och på Björkliden i Eringsboda. Det ses som ett led i att skapa sämre service i skogsbygden. Kritiken verkar riktas mest mot moderater och sverigedemokrater.

Under 2023 nådde Backaryds gamla församling en ny bottennotering vad gäller antalet invånare. I närtid förväntas därtill en hög politiker flytta från bygden. Även Eringsboda hade en kraftig minskning. Förändringarna inom äldreomsorgen torde inte vända trenden.

Trots att allt färre bor på ”himmet”, är det en grupp, som snarast ökar. Det är personerna under 75 år, som visar ett större intresse. Lindebo i Bräkne-Hoby är ett exempel, där ett halvdussin ”unga” flyttat in under 2023 och 2024. Förklaringen har ännu inte givits.

Likväl gäller: Aldrig har så få varit skrivna på Lindebo. Kan lösningen bli att bygga ett dussin lägenheter anpassade för äldre, medan de mer vårdkrävande få bo i de lediga lägenheterna på Vidablick? Frågan har ställts.

Våra äldre synes möta högre priser på den kommunala maten. Kringsvid 25 procent höjs priserna. Förklaringen är att kommunen vill ta igen att man inte höjt priserna på fem år. För en del pensionärer gör det ingenting. Man får betala 600 kr mer för maten, men får sänkt taxa för omsorgen med exakt lika mycket. För denna grupp blir påverkan för kommunen att Vård- och omsorgsnämnden får lägre intäkter i form av omsorgsavgifter, medan nämnden för Teknik, Fritid och Kultur får motsvarande intäktsökning.

”Vi motsätter oss inte högre matpriser, bara maten blir bättre,” yttrade en oppositionspolitiker. ”Men då måste maten bli bättre”.

Det löftet ges dock inte.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons