Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Åke Axelsson: Rädda Läsesällskapets bibliotek

I dagarna får Karlskronas fyra kommunalråd och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Sophia Ahlin, M, en bokgåva. Det är mannen bakom utformningen av Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek, Åke Axelsson, som skickar ett praktverk som handlar om hans egen livsgärning. Hans arbeten i Karlskrona får stor plats. Ett öppet brev till politikerna ligger inbladat i boken. Här återger BLT detta brev.
Karlskrona • Publicerad 27 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Boken ”Rum för oss alla” som  i dagarna skickas till Karlskronas kommunalråd och till kultur- och fritidsnämndens ordförande tillsammans med ett öppet brev från Åke Axelsson.
Boken ”Rum för oss alla” som i dagarna skickas till Karlskronas kommunalråd och till kultur- och fritidsnämndens ordförande tillsammans med ett öppet brev från Åke Axelsson.Foto: Carlssons bokförlag

Rädda Läsesällskapets bibliotek!

Beskedet att Läsesällskapets boksamling har plockats ner och att biblioteksmiljön på Nordenskjöldska gården nu är hotad, bekymrar mig. Med stigande förvåning har jag följt dramat om den alldeles unika miljö som jag och hängivna medarbetare och uppdragsgivare från Karlskrona kommun och bibliotek skapade under åren 1990-93.

Annons

Under nästan 70 års arbete som inredningsarkitekt, möbelsnickare och formgivare har jag skapat miljöer av alla möjliga slag: bibliotek, skolor, samlingslokaler, restauranger, kyrkor, Riksdagsbiblioteket och kung Carl XVI Gustafs jubileumsrum på Stockholms slott.

”Idéer om att miljön skulle flyttas till annan plats har dryftats. Jag bedömer det som omöjligt då inredningen är platsbyggd och precist förankrad i rummet.”
Åke Axelsson om Läsesällskapets bibliotek i Karlskrona.

Av alla dessa är Läsesällskapet i Karlskrona ett av mina allra bästa arbeten, en förtätad miljö, skräddarsydd till den fantastiska bokskatten från 17- och 1800-talen.

Idéer om att miljön skulle flyttas till annan plats har dryftats. Jag bedömer det som omöjligt då inredningen är platsbyggd och precist förankrad i rummet. Fokus bör istället läggas på att behålla miljön intakt och att flytta tillbaka boksamlingen till sin ursprungliga plats.

Att vårda sitt kulturarv är en humanistisk handling som har betydelse för samhället idag och i framtiden. Läsesällskapets böcker kastar inte bara ljus på det förgångnas liv och intressen, utan också på nutidens kultur och hur den ska tas om hand. Det är min förhoppning att Läsesällskapets bibliotek kan leva upp igen i sin egen miljö, som en kraftfull generator i Karlskronas liv och en viktig del i stadens varumärke. Möjligheterna och potentialen finns där så länge den omistliga miljön är intakt. Finns inte det intresset och den stoltheten längre i Karlskrona???

Genom att skicka denna bok vill jag bidra till något positivt och samla krafterna kring detta i Sverige enastående allkonstverk av litteratur och miljö.

Med vänliga hälsningar

Åke Axelsson

ÅKE AXELSSON ARKITEKTKONTOR AB

Annons
Annons
Annons
Annons