Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

15 timmars barnomsorg, för vem?

För många barn är barnomsorgen också en plats för social interaktion och vänskap.
Karlskrona • Publicerad 21 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt läroplanen har alla barn rätt till en utbildning som är anpassad efter deras ålder och behov.
Enligt läroplanen har alla barn rätt till en utbildning som är anpassad efter deras ålder och behov.Foto: NTB

Växjö kommun tar ett steg i rätt riktning genom att utöka barnomsorgen från 15 till 20 timmar i veckan för föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga. Denna förändring innebär en mer omfattande och anpassad omsorg som gynnar barnens välmående och utveckling.

Barnomsorgen är mer än bara en plats för barnen att vara medan föräldrarna arbetar. Det är en miljö där de ska få möjlighet till lärande, utforskning och social interaktion. Med en utökad tid på 20 timmar får barnen en längre och mer stabil tid i denna stimulerande miljö, vilket främjar deras utveckling på många plan.

Annons

Enligt läroplanen har alla barn rätt till en utbildning som är anpassad efter deras ålder och behov. Genom att erbjuda 20 timmar barnomsorg kan Växjö kommun bättre möta dessa krav och ge barnen en mer meningsfull och utvecklande tid i förskolemiljön.

”Med en längre tid i barnomsorgen får barnen mer tid att bygga relationer med sina kamrater och utveckla sina sociala färdigheter.”
Simon Fuglsang

För många barn är barnomsorgen också en plats för social interaktion och vänskap. Med en längre tid i barnomsorgen får barnen mer tid att bygga relationer med sina kamrater och utveckla sina sociala färdigheter, vilket är viktigt för deras fortsatta utveckling.

Växjö kommuns beslut att utöka barnomsorgen till 20 timmar visar på deras engagemang för att möta barnens behov på ett mer omfattande sätt. Det är ett positivt steg som kommer att gynna både barnen och deras föräldrar genom att erbjuda en trygg och stimulerande miljö för barnens växande och lärande.

Karlskrona kommun borde titta närmare på och ta efter våra kloka grannars goda exempel.

Simon Fuglsang

Annons
Annons
Annons
Annons