Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrott för äldre – en viktig framtidsfråga

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktionshinder.
Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella. Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet. Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.
Publicerad 25 augusti 2018 • Uppdaterad 27 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bildbyrån

Inom idrotten arbetar vi nu mot strategi 2025 och det livslånga idrottandet. Vi vill utveckla vår verksamhet så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden samt ett socialt sammanhang.

Att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, det vill säga att röra på sig, är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter. Genom idrottsrörelsens omfattning med  
20 000 idrottsföreningar över hela landet och 400 föreningar här i Blekinge kan erbjuda alternativ för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå, och därmed kan idrotten också spela en viktig roll för ”äldrehälsan”.

Annons

Vi ser hur många föreningar nu erbjuder verksamhet för äldre och får många att känna den där delaktigheten och sociala gemenskapen vilket leder till att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt.

Det finns många positiva effekter för samhället genom att vi tar tillvara på äldres förmåga och kraft. Några av dessa är:

• Bättre hälsa hos äldre kan innebära att kostnader för vård och annan samhällsservice inte uppstår eller att kostnaderna uppstår senare i livet.

• Minskade kostnader för exempelvis fallolyckor, diabetesvård, demenssjukdomar eller stroke som uppgår till flera miljarder varje år. Ett hälsoproblem som bidrar till ökade kostnader är stillasittande och minskar risken för fysisk aktivitet. Detta leder till nedsatt fysisk funktionsförmåga och minskad rörlighet.

• Ökad social samvaro hos äldre människor minskar risken för depression och annan psykisk ohälsa (vanligaste självmordsorsaken hos vuxna/äldre är ensamhet)

Stöd behövs 
för att vi inom svensk idrott ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd. Socialdemokraterna har lovat 20 miljoner kronor för just idrott för äldre, ett löfte som vi nu hoppas att fler partier kommer att ge stöd för och att det statliga stödet också är en signal till kommuner och regionen att stödja idrottens arbete med idrott för äldre för ett starkare Blekinge. Vi ser även att samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer, idrottsförbundet och idrottsföreningar främjar fler friska år i livet.

I samband med seniorfestivalen i Karlskrona nästa vecka kommer idrottsrörelsen att arrangera en debatt där idrott för äldre kommer att vara en huvudfråga. Varmt välkomna att fortsätta debatten.

Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft! Det gör Sverige starkare på många sätt!

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet (RF)

Jeanette Andreasson Sjödin, ordförande Blekinge Idrottsförbund (BIF)

Annons
Annons
Annons
Annons