Festligt med folkrace när publiken bjöds på volter och dramatik

Brömsebro Artikeln publicerades
Foto:Staffan Lindbom

Damm, rök och en stor publik.

Det bjöds på fartfyllda folkracetävlingar i Brömsebro under söndagen.…– Det är gemytligt att gå folkrace, säger Christopher Sandqvist.

1 maj är inte bara en dag då man kan gå ut och demonstrera. Det är lika säkert att det körs folkrace på Törnerydbanan utanför Brömsebro.

Över 600 personer hade kommit för att se både herrar, damer och juniorer göra upp. På grässlänten trängdes många familjer och för Jimmy Pedersen och sonen Elliot var det första gången som de besökte tävlingarna.

  – Vi hade inget annat för oss så det passade bra åka hit. Det är rätt häftigt att komma så nära inpå, säger Jimmy Pedersen.

  Hans kompis Christopher Sandqvist har tidigare sysslat med folkrace. Men sedan några år tillbaka sitter han hellre vid sidan om med sonen Alexander.

  – Det tar så förbaskat med tid att hålla på med bilarna. Så nu är det behagligare och åka och titta, säger Sandqvist.

  Det krävs mycket ideellt arbetande personal för att få en tävling att gå runt. Både till att fixa till banan och säkerheten runt om. Utanför i entrén stod mor och dotter - Gun och Marie Olsson.

  – Här har vi stått i några år. Det är alltid lika trevligt att möta alla människor, säger Gun Olsson med ett stort leende.

  Tävlingsledaren Elisabet Olsson hade fullt upp hos arrangörsklubben Karlskrona AK. Hon ser dock ett lite sviktande intresse för sporten. Det är inte lika mycket deltagare som tidigare år.

  – Vi brukar vara 85 stycken, men i år kom bara 65 till start. Men det har generellt varit lite dåligt med anmälningar i årets tävlingar, säger hon.