Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Sälkött är riktigt magert och gott"

Får det vara lite rökt gråsäl med mango- och avocadosalsa? Jägareförbundet har tillsammans med tolv kockar från nordkalotten gett ut världens första sälkokbok. - Folk tror att köttet ska vara fett och smaka tran, men det är riktigt magert och gott, säger projektledaren Åke Granström.
Nyheter • Publicerad 7 september 2006
Gråsälar. Beståndet av gråsäl i Östersjön återigen passerat 20 000. Foto: DAVE CHESKIN
Gråsälar. Beståndet av gråsäl i Östersjön återigen passerat 20 000. Foto: DAVE CHESKINFoto: 

Jägareförbundet har i flera år jobbat för att få upp sälen på tallriken igen.

Efter att ha varit nära utrotning har beståndet av gråsäl i Östersjön återigen passerat 20 000.

Annons

Jägareförbundet har i flera år slagits för att säljakten ska bli rumsren igen efter 80- och 90-talens säldöd och reaktioner mot sälklubbning i Norge.

Skyddsjakt tillåten Sedan fem år tillbaka är skyddsjakt på gråsäl tilllåten och nu tycker Jägareförbundet att tiden är mogen för svensken att ta det mörka köttet till sitt hjärta. Därför har man i samarbete med Kvarkenrådet gjort en sälkokbok som ges ut i Sverige, Norge och Finland som en del i projektet Sälen - vår gemensamma resurs.

- Det går ut på att man ska ta tillvara hela sälen, både kött, hud och späck. I dag är det mycket som går till spillo, menar Åke Granström på Jägareförbundet.

Förutom recept som grillad sälfilé med fänkål, ramslök och rödvinssky, kan läsaren också ta del av sälätandets historia Säl är gott och magert att äta, bara man tar sig igenom det tjocka späcklagret, enligt Åke Granström på Jägareförbundet.

Mellan kött och fisk - Många som prövar blir förvånade över den goda smaken. Sälkött ligger någonstans mellan kött och fisk med en liten dragning åt lever.

Den bästa biten ska vara ryggbiffen, men även bogen är god att äta rökt eller stekt. Eftersom sälen är högst i näringskedjan, bortsett från människan, är den känd för att samla mycket miljögitfer, men det tycker Åke Granström inte är något att oroa sig för.

- Den ligger ungefär i klass med en laxhona när det gäller miljögifter och går till och med att äta som sushi.

I dagsläget får svenska jägare skjuta 180 gråsälar per år, men i Norge och Finland får man skjuta fler och där är sälen också en vanligare syn på matbordet.

Tomas Lundin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons