Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordår för mördarsniglarna

Det råder just nu total snigelinvasion i trädgårdarna runtom i länet och 2015 har konstaterats bli ett toppår för de slemmiga rackarna. BLT har tagit reda på hur du bäst blir av med de glupska inkräktarna.
BLEKINGE • Publicerad 3 juli 2015
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren

Det är mördarsnigeln, eller spansk skogssnigeln som den egentligen heter, som under maj och juni månad har förökat sig i allt annat än snigeltakt. Rapporter om tusentals sniglar i enskilda trädgårdar har nått BLT och en av dem som drabbats är Sven-Erik Abrahamsson som nästan gett upp hoppet om att lyckas rädda sina plantor på kolonilotten i Lyckeby.

- Det är hopplöst. De äter allt.

Annons

Överallt i trädgården syns tydliga spår efter de hundratals singlar som varit på besök. Det är framförallt tagetesen som fallit bäst i smaken men även prästkragar, jordgubbsplantor och salladshuvuden har fått sig rejäla bitmärken. Även i växthuset har plantorna haft påhälsning.

I ett försök att skydda plantorna har Sven-Erik byggt barriärer av vasst nät kring odlingslådorna, men inget har hindrat sniglarnas framfart.

- Det är ju framförallt tråkigt med sådant vi tänkt äta själva, som sallad och potatis.

Att 2015 är ett riktigt snigelår bekräftas av biologen och snigelexperten Ted von Proschwitz från Göteborgs Naturhistoriska museum. Bara år 2007 och 2012 har det varit lika mycket och att det är snigelår just i år beror enligt honom på det regniga majvädret.

- Det är helt avgörande för sniglarnas överlevnad och mycket mer betydelsefullt än varma eller kalla vintrar.

Mördarsniglarna övervintrar som ungdjur i marken och kryper sedan upp till ytan under maj månad. Beroende på om vädret har varit torrt eller fuktigt påverkas deras chanser att överleva.

- Har det varit torrt får sniglarna det tufft medan regnet ger dem skjuts och goda förutsättningar att överleva.

Mördarsnigeln är tvåkönad och kan lägga uppemot 400 ägg under en livstid. Från ägg till färdig snigel tar det sedan 8 veckor men ett gynnsamt klimat kan göra att processen går fortare.

Enligt Ted von Proschwitz är antalet överlevande sniglar i år redan så pass många att ett torrare klimat inte hejdar deras framfart. Däremot kan ett fortsatt regnigt väder göra att en andra generation föds. Och när sniglarna väl kommit in i trädgården är det dessutom väldigt svårt att bli av med dem.

- Det finns ingen universalmetod för att bli av med dem och det kommer vi aldrig att bli heller.

Annons

Hans råd är i stället att arbeta förebyggande och bekämpa dem för hand.

- Då sniglarna är nattaktiva djur bör man gå ut på kvällen med en ficklampa och se vart de håller till och sedan rikta in sig på de ställena. För att bli av med dem bör man använda sig av ett vasst föremål och knipsa av huvudet eller hälla kokande vatten över dem för en snabb död.

Ytterligare åtgärder är att vattna på morgonen i stället för på kvällen, undvika öppna komposter samt att efter avlivning gräva ned dem i marken då de är kannibaler och därmed lockar till sig fler.

För Sven-Erik Abrahamsson är sommarens odlingar dock över.

- Det är ingen mening att sätta nytt när det ändå inte klarar sig, konstaterar han.

Ebba Thornéus

Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: ADAM IHSE / TT
Foto: ADAM IHSE / TT

Expertens tips: Så blir du av med sniglarna

- Använd ett vasst föremål och skär ett snitt någon centimeter bakom framändan. Dela den inte på mitten, då tar det längre tid för den att dö

- Häll kokande vatten över dem

- Gör så kallade ölfällor genom att fylla en flaska eller burk med öl. Sniglar gillar inte öl

- Placera ut elstängsel eller använd kopparplåt

Mindre bra sätt:

- Varken salt eller kalk är bra för avlivning av sniglar. De dör men det går inte så snabbt.

- Att använda godkända gifter kan vara effektivt men tar samtidigt död på andra sorters sniglar.

Fakta: Mördarsnigeln

- Heter egentligen spansk skogssnigel

- Kommer ursprungligen från Spanien, Portugal och Frankrike

- Kom till Sverige i mitten på 1970-talet

- En fullvuxen snigel är mellan 8 - 13 cm lång och känns igen på den rödbruna färgen men kan variera från brun till orange.

- Är hermafrodit och kan lägga upp till 400 ägg under en livstid

- Från äggläggning till könsmogen snigel tar det cirka 8 veckor

Källa: Odla.se, Wikipedia.

Tips!

För den som är modig nog går det alldeles utmärkt att äta sniglarna, varför inte som en krämig soppa eller stekta på toast?

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons