Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pride – en hyllning till mångfalden

I morgon brakar det loss när Blekinges första Pridefestival intar Karlskrona.Men det är mer än en regnbågsfärgad fest, målet är att skapa ett öppnare samhälle.
– Det ska bli lättare för de som bryter mot normen, säger Sophia Ahlin.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2014
Foto: 
Foto: 

Hon är ordförande i Karlskrona Pride, och två dagar innan festivalen även mycket upptagen. De senaste månaderna har arbetet med Pride blivit en heltidssysselsättning för arran–görerna.

– Det har blivit allt svårare att hinna med i takt med att festivalen växer, men det mesta är under kontroll. Förutom släpet till lördagens stora parad då.

Annons

Det som började med ett gäng på fem personer har vuxit till en folkfest med flera tusen anmälda. ­Sophia Ahlin är överväldigad av all respons.

– Det känns som att vi har tryckt på en knapp som många velat trycka på, men inte vågat.

För mellan konserter och dansuppvisningar ryms även mångfald, genuspeda–gogik och våld i nära relationer. Karlskrona Pride är mer än regnbågsflaggor på kommunens flaggstänger.

– Det finns en främlingsfientlighet i Karlskrona och hbtq–personer har inte alltid varit så accepterade här. Det finns människor som mår så dåligt att de flyttar härifrån, därför behövs vi.

Det viktigaste är att ha ett fungerande förebyggande arbete, menar Sophia Ahlin. Pridefestivalen läker inga sår, men den kan bli en ögonöppnare.

Hon hoppas att arrangemanget blir en självklar del av Karlskrona.

– Då blir det lättare för de som bryter normen och de som inte accepterar det blir en minoritet.

FAKTA/PRIDE

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsen som föddes i New York 1969.

Under en av polisens återkommande razzior mot stadens gaybarer gjorde gästerna motstånd vilket ledde till flera dagar av kravaller.

Annons

Sedan dess har man över hela världen firat minnet av första gången gayrörelsen slog tillbaka mot de trakasserier som de utsattes för.

I Sverige har Pride firats i olika former sedan 1979 då RFSL arrangerade "homosexuella frigörelseveckan".

1998 hölls Stockholm Pride för första gången.

Nu arrangeras Pridefestivaler i flera städer i landet.

Ordförklaring

HBT(Q): homosexuella, bisexuella, trans – och queerpersoner.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons