Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisledningen flyttar från länet

Om en månad träder polisens omorganisation i kraft.Då delas Blekinge i två delar samtidigt som hela den strategiska ledningen försvinner från länet.– Vi som har lyckats får ta stryk i form av minskade resurser, säger kanslichef Jan Hansson.
Jan Hansson
Blekinge • Publicerad 7 mars 2016
När den nya polisorganisationen träder i kraft fullt ut delas Blekinge i två delar och den strategiska ledningen försvinner från länet. ”Att vara chef på distans är ju ingen höjdare”, säger tillförordnad kanslichef Jan Hansson. Foto: Staffan Lindbom
När den nya polisorganisationen träder i kraft fullt ut delas Blekinge i två delar och den strategiska ledningen försvinner från länet. ”Att vara chef på distans är ju ingen höjdare”, säger tillförordnad kanslichef Jan Hansson. Foto: Staffan Lindbom

Att 21 olika polismyndigheter slås samman till en samlad polismyndighet är den största omorganisation inom polisen på 50 år. Målet är framför allt att polisen ska komma närmare medborgarna, men den nya organisationen har fått skarp kritik redan innan den är helt genomförd.

Poliser runt om i landet är missnöjda av flera orsaker. En stark centralisering och långa beslutsvägar är några av dem. Det visar inte minst Polisförbundets enkät där noll procent av de tillfrågade tycker att polisen blivit mer effektiv sedan omorganisationen infördes för drygt ett år sedan.

Annons

För Blekingepolisen innebär den nya myndigheten att länet splittras i två delar. Det innebär också att hela den strategiska ledningen med sex chefer flyttas till någon av huvudorterna Kristianstad, Malmö eller Kalmar.

– Det ska inte få några konsekvenser för verksamheten säger man, men att vara chef på distans är ju ingen höjdare. Närheten till chefen är viktig, man ska inte bara ha kontakt på telefon, säger tillförordnad kanslichef Jan Hansson.

Trots att det bara är en knapp månad tills den nya organisationen ska vara på plats finns det många frågetecken. Ett är den tekniska roteln. Det finns ett förslag på att de sex teknikerna ska flyttas från Karlskrona till någon av huvudorterna, ett förslag som skapar oro i korridorerna. I samma förslag försvinner även brottsplatsundersökarna och kriminalunderrättelseenheten.

– Det är det som är dilemmat. Vi vet inte när det kommer ett beslut, vi vet inte ens om det kommer. Det finns många frågor, men få svar. Förhoppningsvis hinner man tillsätta alla gruppchefer snart så att personalen vet vem som blir deras närmaste chef.

Ett annat frågetecken är polishundarna. Enligt en granskning av P4 Kalmar ska det totala antalet hundar i Polisregion Syd minska. Före omorganisationen var målet att ha 98 polishundar i polisområde Sydöstra Götaland, det vill säga Kalmar, Kronoberg och halva Blekinge. Nu har den siffran sjunkit till 71 hundar. Antalet hundförare i regionen ska minskas med en tredjedel.

– Det jag vet är att hundförarna blir färre. Tidigare hade vi ett mål på tio hundförare i Blekinge, men det finns inte längre, säger Jan Hansson.

Han tror att den nya organisationen kommer att bli bra på sikt, kanske om ett par år när allt har satt sig. Just nu är det mest tungt.

– Det som är dumt för Blekinges del är att vi delas. Det är en väldigt tung process, speciellt med tanke på att vi har varit den bästa myndigheten i hela landet. Vi verkar på en lagom stor geografisk yta som man kan ha grepp om. De sista fem åren var vi riktigt duktiga.

Nu kan de goda resultaten istället vändas emot dem. Polisregion Syd är det område som växer mest i form av utökade resurser, frågan är var de placeras.

– Resurserna hamnar där de bäst behövs, det vill säga på där det finns problem och där polisen misslyckats med sitt uppdrag. Men där man lyckats, som i Blekinge, där får man ta lite stryk i form av minskade resurser. Det är feltänk tycker jag, säger Jan Hansson.

Annons

Målet med omorganisationen är ju att polisen ska komma närmare medborgarna, kommer ni att lyckas med det?

– Förhoppningsvis, men det kräver att vi är så många att vi kan fylla de luckor som finns och där är vi inte än.

”Men där man lyckats, som i Blekinge, där får man ta lite stryk i form av minskade resurser. Det är feltänk tycker jag”.

Kanslichef Jan Hansson.
Kanslichef Jan Hansson.

tillförordnad kanslichef.

Fakta

Ny polisorganisation

Den 4 april delas Blekinge till två olika polisdistrikt när andra etappen i polisens omorganisation träder i kraft.

Karlskrona, Ronneby och Torsås slås ihop till ett nytt lokalpolisområde (LPO) som samtidigt blir en del av polisområde Sydöstra Götaland.

Ledningen sitter i Kalmar och Växjö och Magnus Bergman blir lokal chef.

Karlshamn, Olofström och Sölvesborg slås ihop med Bromölla i ett lokalpolisområde som ingår i polisområde Sydvästra Götaland.

Ledningen placeras i Kristianstad och lokal chef blir Anders Knutsson.

Hela Blekinge ingår nu i Polisregion Syd som även består av Kalmar, Kronoberg och Skåne län. Huvudort för polisregion Syd är Malmö och regionpolischef är Annika Stenberg.

Fakta

Polissamordningen

Den 1 januari 2015 ersattes landets 21 polismyndigheter av en Polismyndighet. Syftet med polissamordningen är att polisens kärnverksamhet ska utföras nära medborgarna. En av de viktigaste utgångspunkterna i reformen är att stärka den lokala närvaron och tillgängligheten.

Lokalpolisområdet ska utgöra basen och målet är att mer än hälften av en polisregions verksamhet ska bedrivas nära medborgare av utredare som känner den lokala problembilden.

Fakta

Så såg Blekingepolisen ut förr:

Blekingepolisen har varit betydligt större än i dag. Här är några av förmågorna som försvunnit från länet:

Sjöpolisen - tre anställda som bland annat arbetade med fiskebrottslighet och hastighetsöverträdelse på sjön. Försvann 2003 av ekonomiska skäl.

Länskommunikationscentral och vakthavande befäl - Flyttade till Malmö 2007.

Ekobrottsroteln - Försvann omkring 2005, men en del av personalen finns fortfarande kvar.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons