Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nekas licens för mindre fiskebåt

Det som bara skulle bli ett byte från en stor trålare till en lite mindre fiskebåt blev en tung motgång för fiskaren Roger Fredriksson på Sturkö. Plötsligt fick han avslag på sin ansökan om fiskelicens.
Roger Fredriksson
Sturkö • Publicerad 12 mars 2017
Roger Fredriksson på Sturkö har varit yrkesfiskare i 22 år. När han sålde sin trålare och i stället köpte en mindre båt, som komplement till fiskebåten Porjus på bilden, för att fiska inomskärs tog det stopp hos Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Patric Söderström
Roger Fredriksson på Sturkö har varit yrkesfiskare i 22 år. När han sålde sin trålare och i stället köpte en mindre båt, som komplement till fiskebåten Porjus på bilden, för att fiska inomskärs tog det stopp hos Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Patric Söderström

– Vad blir det för levande skärgård om det inte finns några yrkesfiskare kvar? undrar han.

Roger Fredriksson har varit yrkesfiskare i 22 år och tillsammans med sin far, Bernt Fredriksson, fiskade de under 13 år med trålaren Porjus. Det är en 18 meter lång båt med en kapacitet att dra upp flera hundra ton sill och torsk varje år.

Annons

Under hösten sålde de Porjus för att i stället ägna sin tid åt två mindre båtar, Tammerfors med sina 11,5 meter och en nyköpt båt på 4,62 meter.

De har sedan tidigare fiskelicens för Tammerfors och det var när Roger Fredriksson sökte licens för den lilla båten med en kapacitet på att fiska 100 till 150 kilo fisk om dagen som det tog stopp.

– Länsstyrelsen var positiva och föreslog i sitt yttrande till Havs- och vattenmyndigheten att jag skulle beviljas licensen, säger han.

I bedömningen går det att läsa att ”det är synnerligen rimligt att bevilja Roger licens så att han kan fortsätta bedriva yrkesfiske”.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delade dock inte länsstyrelsens bedömning och avslog hans ansökan. Försöket att byta från en båt med kapacitet att dra upp flera ton fisk om dagen mot en mindre med dryga hundra kilos daglig kapacitet mötte motstånd i myndighetens regelverk.

Enligt myndighetens rutiner måste de förhålla sig till Sveriges lantbruksuniversitets, SLU biologiska rådgivning gällande hur många fiskar det finns av olika arter.

Patrik Persson är enhetschef på HaV och den som fattade beslutet om att avslå Roger Fredrikssons ansökan men han vill dock inte uttala sig om enskilda ärenden.

– Generellt kan man säga att om en fiskare söker fiskelicens för en ny båt så följer vi rådgivningen från SLU när vi fattar beslut, säger han.

I sin ansökan vill Roger Fredriksson få tillstånd att fiska gädda, abborre, flundra, sik, torsk och sill med garn i Karlskrona skärgård.

Enligt SLU:s rekommendationer är det bara för flundra som det kan ges nya licenser, de övriga arterna är kvoterade och där bör inte fisket öka.

Annons

– Vi gör en samlad bedömning av de arter som en fiskare söker licens för, säger Patrik Persson.

Hade Roger Fredriksson bara sökt om sin licens för Porjus, med en mångdubbelt större fiskekapacitet mot den båt han nu sökt för, hade han fått förnyad licens eftersom att HaV då bara kollar om företaget går att driva vidare.

– En fiskelicens ger möjlighet att sälja fisk och då måste det bedrivas i en viss omfattning, säger Patrik Persson.

Roger Fredriksson är upprörd över beslutet.

– Det är helt befängt att bli nekad på det här viset, säger han.

Nu kan han fortsätta fiska med Tammerfors men han upplever att torsken drabbats av allt fler sälskador och det blir svårare och svårare att överleva på fisket.

– Jag har vant mig vid att gneta med pengarna och skulle behöva ha fler ben att stå på, säger han.

Säsongen för torskfisket med Tammerfors sträcker sig bara mellan påsk och midsommar. För att dryga ut sina inkomster och förlänga sin aktiva fiskeperiod hade han behövt den mindre båten med.

– Det går inte att leva på bara tre månaders fiske om året, säger han uppgivet.

Nu står Roger Fredriksson med en nyköpt båt för närmare 100 000 kronor som inte går att använda till yrkesfiske. Enligt reglerna går det bara att söka licens för en specifik båt vilket gjorde att han var tvungen att köpa båten innan han tagit del av myndighetens beslut.

Annons

– Jag var tvungen att slå till direkt för handlaren sa att om någon annan kund var intresserad av båten så skulle de sälja den, säger han.

Han ansökte om licensen i oktober och fick besked om sitt avslag först den 22 februari.

– Det värsta var väntan på beskedet i över fyra månader.

Patrik Persson på HaV öppnar för möjligheten att skicka in en ny ansökan nästa år när det kommit nya biologiska riktlinjer. Det räcker dock inte för Roger Fredriksson som ska överklaga avslaget till förvaltningsrätten.

– Ska jag behöva gå till domstol för att få arbeta? frågar han.

Den här 4,62 meter långa båten ansågs kunna dra upp för mycket fisk och nekades därför fiskelicens. Foto: Patric Söderström
Den här 4,62 meter långa båten ansågs kunna dra upp för mycket fisk och nekades därför fiskelicens. Foto: Patric Söderström

”Ska jag behöva gå till domstol för att få arbeta?”

Yrkesfiskare

Fakta

Fisket i Blekinge och arter med restriktioner

Den 26 januari 2015 fanns det 116 fiskelicenser i Blekinge. Året därpå var siffran nere på 107 och den 26 januari 2017 hade antalet fiskelicenser minskat än mer, till 101. Det innebär att antalet fiskelicenser har minskat med 12,9 procent på två år.

Arter med restriktioner där det inte beviljas fler nya fiskelicenser.

Gädda: Hårt fisktryck från fritidsfiske och nedåtgående trend i provfisken gör att fångsterna bör minskas.

Abborre: SLU menar att fångsterna inte bör öka men har svårt att mäta hur många abborrar det finns.

Sik: Tidigare ökningen av sik har avstannat och därför bör inte fångsten öka.

Torsk: Här har kvoterna redan sänks med 25 procent jämfört med 2016.

Sill/Strömming: Kvoten har höjts med 8 procent jämfört med 2016 men det räcker bara för redan befintliga licenser och det finns inget utrymme för nyetableringar.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Patric SöderströmSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons