Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Knarkdömd fick vårdjobb

Landstingets rutiner fungerade inte.En brottsdömd narkoman utan legitimation fick jobb som sjuksköterska.– Vi missade den viktiga kontrollen.
BLEKINGE • Publicerad 4 december 2015
Landstinget anställde en sjuksköterska som saknade legitimation och som har dömts för flera narkotikabrott samt grova stölder. Foto: arkiv
Landstinget anställde en sjuksköterska som saknade legitimation och som har dömts för flera narkotikabrott samt grova stölder. Foto: arkiv

”Sjuksköterskan”, en 46-årig man, fick fast anställning på Blekingesjukhuset i Karlskrona fast han saknade legitimation.

Han tog sjuksköterskeexamen på Blekinge tekniska högskola i våras, men Socialstyrelsen gav honom aldrig någon legitimation.

Annons

Orsaken är att mannen är dömd för flera brott och har ett mångårigt heroinmissbruk bakom sig.

– Det är väldigt beklagligt att vi missade detta. Våra rutiner är glasklara. Vi ska alltid kolla legitimationen innan vi skriver ett anställningsavtal med sjuksköterskor, säger landstingets personaldirektör Johan Kullberg.

Vad var det som gick fel i det här fallet?

– Det var en olycklig slump. Mannen anställdes liksom några andra nyutexaminerade sjuksköterskor inför sommaren, men i just hans fall gjordes det aldrig någon kontroll av legitimationen innan han skrev under anställningen.

Så fort anställningsavtalet var underskrivit var det ingen som började forska i om legitimationskravet var uppfyllt även om det hade räckt med ett telefonsamtal till Socialstyrelsen.

Därför kunde mannen fortsätta att jobba utan att någon kände till att han har dömts för flera narkotikabrott, skadegörelser, häleri och grova stölder. Bland annat dömdes han 2012 för att ha brutit sig in i ett hotellrum i Malmö och stulit drygt 5 000 kronor ur plånböcker. 46-åringen hade då återfallit i sitt heroinmissbruk, men dömdes till skyddstillsyn med motivering att han höll på att rätta till sitt liv.

Han förekommer under 21 avsnitt i belastningsregistret och majoriteten av brotten är missbruksrelaterade.

– Landstinget har inte rätt att kolla belastningsregistret innan en person anställs. Vi skulle däremot kunna kräva att den nyanställda själv begär ett utdrag och visar upp det. Men den rutinen har vi inte, säger Johan Kullberg.

Hur upptäcktes det att sjuksköterskan saknade legitimation och dessutom var dömd för flera brott?

– Det kom fram lite i taget sedan mannen försvann från sin arbetsplats här för en dryg vecka sedan. När han inte hörde av sig och vi inte fick kontakt med honom börja vi kolla, säger personaldirektör Johan Kullberg.

Annons

Någon på avdelningen kände till att mannen hade haft problem med legitimationen och så småningom växte hela bilden med knark och brott fram.

Är det lämpligt att en person med narkotikadomar jobbar på ett sjukhus?

– Nej, verkligen inte. Vi beklagar att det blev så. Men vi har inte fått några indikationer på att mannen har misskötts sig på jobbet.

Ingen vet i dag var den 46-årige mannen befinner sig, och hans anställning går ut formellt i dag.

Fakta

Legitimation

• Socialstyrelsen prövar och utfärdar legitimationer, bevis om specialistkompetens och olika typer av intyg.

• Totalt omfattas 21 olika yrken inom hälso- och sjukvården.

• Läkare, tandläkare, psykologer och sjuksköterskor är några av de yrken där det är lagstadgad krav på legitimation.

• Förutom kontroll av sjuksköterskeexamen dessa dokument gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret.

• Yrkestiteln sjuksköterska är skyddad. Det betyder att man bara får kalla dig för sjuksköterska om man har legitimation.

• Det är alltså inte tillåtet att anställa någon som sjuksköterska utan att personen har legitimation.

• Handläggningstiden för en sjuksköterskelegitimation är två veckor.

Källa Socialstyrelsen.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons