Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karlskronatjej bakom upprop bland Aftonbladets kvinnor

Redan för 40 år sedan vittnade kvinnor på Aftonbladet om sexism på tidningen i det uppmärksammade "Dokumentet”.Men problemen med sexuella trakasserier fortsätter och i ett nytt upprop ska nu fler berättelser lyftas fram. En av initiativtagarna är Ebba Thornéus från Karlskrona.– Det är ett sätt att rannsaka oss själva.
Blekinge • Publicerad 31 oktober 2017

Ebba Thornéus, 27 år, har tidigare arbetat på BLT och är vikarie på Aftonbladet sedan 1,5 år tillbaka. Hon är en av dem som nu uppmanar sina kvinnliga kollegor att bidra med sina berättelser i det som ska bli ”Dokumentet 2.0”.

– Vi var många som kände att vi ville göra något, att vi behövde göra något, och vi kom fram till att ett nytt dokument är ett bra sätt att förmedla de berättelser som finns på redaktionen, säger Ebba Thornéus som är uppvuxen på Hästö i Karlskrona.

Annons

Hon beskriver den senaste tiden som turbulent, inte minst efter Dagens Nyheters granskning av Aftonbladet där ett 20-tal anställda och för detta anställda vittnar om sexism och en tystnadskultur på tidningen. Det handlar enligt granskningen om högt profilerade män som ska ha utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier och sexistiska uttalanden. Unga kvinnor som börjat arbeta på tidningen ska även ha varnats för dessa män och nu har ett upprop startats för att skapa ett nytt dokument. Förutom Ebba Thornéus är det Åsa Linderborg, Eva Franchell, Gunilla Granqvist och Frida Söderlund som ligger bakom initiativet.

– Jag känner själv inte igen mig i den här bilden och jag har själv inte utsatts för några kränkningar, men jag har förstått att andra känner annorlunda och därför tror jag att det här dokumentet är viktigt. Det blir ett sätt att rannsaka oss själva och få en bild av hur det ser ut, säger Ebba Thornéus.

Det var förra veckan som samtliga kvinnliga medarbetare fick mejlet där de uppmanas att dela med sig av sina erfarenheter och enligt Ebba Thornéus har responsen enbart varit positiv.

– Det är många som vill berätta och ju fler desto bättre tänker jag, även om man självklart blir mörkrädd om det skulle visa sig att jättemånga har utsatts.

Det förra dokumentet gjordes för 40 år sedan, har ingenting förändrats?

– Det får det nya dokumentet svara på, men om det visar sig att vi har halkat tillbaka till gamla strukturer så behöver vi hitta ett sätt att motverka det på.

Hur ”Dokument 2.0” ska kommuniceras är inte bestämt, men klart är att det ska bli offentligt för alla att ta del av. Samtidigt sker interna utredningar på Aftonbladet berättar Ebba Thornéus.

– Det har varit en tuff tid för alla och det har givetvis påverkat stämningen negativt. Men jag känner ändå att det händer saker nu, något är i rullning och folk vill berätta.

Vad hoppas du att dokumentet ska leda till?

– Det första dokumentet ledde till förändring och om vi upptäcker att liknande saker sker nu så har vi alla chanser att kämpa för att förändra det. Oavsett vad som kommer upp till ytan så tycker jag det är det viktigt att visa att vi tar det på allvar, säger Ebba Thornéus.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons