Karlskronas undre värld trollbinder

Karlskrona Artikeln publicerades
En manet skimrar i julisolens strålar.
Foto:Mattias Knutson
En manet skimrar i julisolens strålar.

Med 600 hästkrafter till hjälp dundrar ribbåten fram över Östersjön i hög fart. Vi är på väg till en plats strax utanför Hasslö där ångaren "Baltic" vilar på havets botten.

Följ med BLT på ett äventyr bland maneter och sjunka skepp.

När båten har stannat till är det dags att ta på sig dykutrustningen. Tunga tuber fyllda med luft kopplas fast på dykvästen, och slangar till regulatorer och diverse instrument ligger slingrade runt utrustningen. Vi spottar i våra masker och sköljer sedan ur saliven. Sistnämnda är en något märklig metod som håller imman ute ur masken. Vi sätter oss på båtens reling, drar på oss simfötterna och rullar baklänges ner i vattnet.

Det är en annan värld vi kommer ner till. En harmonisk, stillsam och blågrön värld. Jag tömmer min dykväst på luft och börjar sakta sjunka neråt, djupare och djupare. Vattnet är oväntat klart, och när jag tittar upp mot ytan måste jag dra efter andan. Scenen som utspelar sig framför mig är som hämtad ur en naturfilm. Hundratals maneter svävar tyngdlöst bland sommarsolens strålar. När ljuset skär ytan skimrar vattnet obeskrivligt vackert. Allt är tyst och stilla, och framför mig breder en slät sandbotten ut sig. Plötsligt ser jag det. Vraket.

  Karlskrona är känt för sin enastående dykning. Här finns både natur - och vrakdyk i toppklass. Man kan se allt från lekfulla sälar till välbevarade vrak från 1600-talet. En av stans mest rutinerade dyker heter Chris Samfass. Han driver dykcentret Unique Dive Travel som huserar vid Fisktorget. Östersjöns bräckta vatten omöjliggör skeppsmaskens existens, vilket gör att träfartyg i princip är helt skonade från nedbrytning. Chris berättar om det fullsmockade schemat - ett bevis på att Karlskronas dykturism växer.

  Jag simmar över den släta sandbottnen, och anar snart de svaga konturerna av ett förlist skepp. Det är vraket efter ångaren "Baltic" som sjönk 1908. De många grunden i området vittnar om farliga farvatten, och nere i djupet sticker gamla träplankor upp ur sandbottnen likt förvridna skelettdelar. Vi närmar oss den förlista båtens ångpanna, och med en kraftfull undervattenslampa kikar vi in i den. Någonting stort rycker till och försvinner ner i pannans oåtkomliga mörker.

  En av gästerna på dagens dyktur är filmproducenten Tony Krantz från Stockholm. Han har landställe på en av öarna i Karlskrona skärgård, och trots att han har dykt på allt från bomplan utanför Korsika till myllrande korallrev på sydligare breddgrader, uppskattar han Karlskronas dykning.

  – Jag tror att man kan utnyttja det här mer. Man kan säkert få hit fler turister som vill dyka i och med att vi har så historiska vatten här.

  Men det är som sagt inte bara vraken som får dykare att vallfärda till Karlskrona. Chris Samfass på Unique Dive Travel berättar om resorna till Utklippan där sälar i hundratal ligger och solar sig.

  – De vuxna är stora som soffor och ligger mest och latar sig. De yngre individerna är piggare och kommer fram och leker med en när man hoppar i.

  Även om sälarna inte syns till på dagens vrak är det marina livet ändå imponerande. Vi ser stora stim med fiskyngel gömma sig i klippskrevor, skyddade från havets rovdjur. Böljande ängar av sjögräs gungar rytmiskt fram och tillbaka. Inne i blåstångens labyrinter pilar olika fiskar fram och tillbaka.

  Framåt eftermiddagen är det dags att röra sig tillbaka mot stan. När båten glider under Saltöbron slår en känsla av vemod till. Jag saknar redan tystnaden, lugnet och mystiken i östkustens blågröna vatten. Det är en annan värld, en värld jag vill dyka ner i igen.

  Fakta

  Kända vrak i området

  Ångaren King

  Norskt fartyg som gick på grund och sjönk vid Utklippans fyra. Sjönk när hon var på väg från Holtenau till Kalmar 1941. Nu vilar hon på ett djup av 36 meter.

  Kustbevakningsfartyget Spulga

  Lettiskt fartyg som även det gick på grund vid Utklippan, men som sjönk när hon skulle bogseras in till Karlskrona. Står i dag på 42 meters djup, och länspumparna i aktern vittnar om dramatiken när hon sjönk.

  Tyskt flygplan

  Landade i havet nordväst om Hanö efter att ha blivit nedtvingat av svenska luftvärnskanoner. Året var 1943, och även om Sverige var neutralt försvarade man sina gränser med varningsskott. Besättningen på flygplanet släpptes efter några dygn. De hävdade att de flygit vilse, men en mer vedertagen förklaring är att de fotograferade svenska militära anläggningar.

  Visa mer...