De fick pris av landshövdingen

Blekinge Artikeln publicerades

Klockan 13 på onsdagen inleddes prisutdelningsceremonin i residenset, då landshövding Berit Andnor Bylund tillsammans med Almi Blekinge överlämnade utmärkelserna Årets Nybyggare, Årets Pionjär, Årets Mentor och Årets SKAPA-vinnare 2016 i Blekinge.

Årets mentor i kategorin tillväxtföretag är Gösta Skoog, som har drivit vårdbolag och är idag pensionär och aktiv i Karlshamns näringsliv.

Årets mentor i kategorin Nya företag är Marcus Thengius, som verkar iIT-företaget Circom i Karlshamn.

    Svetlana Leuchuk har utsetts till Årets Nybyggare i länet och Laszlo Toth har fått utmärkelsen Årets Pionjär.

    SKAPAs Utvecklingspris 2016 i Blekinge går till Arnstein Njåstad som har tagit fram ett system för smart kommunikation i komplexa vårdmiljöer.

    Det handlar om ett handsfree beslutsstödsverktyg, som gör det möjligt för vårdpersonal att dela och visa information och ha direkt tillgång till larm från medicinsk utrustning och annan nödvändig medicinsk information. Det sorterar larm efter nivå och relevans och skickar data till ansvarig personal. Där presenteras den relevanta informationen t ex EKG och blodtryck på ett slags glasögon så att man inte behöver flytta blicken från patienten. Det finns idag inget liknande system på marknaden och det unika är att systemet är märkes- och plattformsoberoende. Andra system kan inte integrera utrustning med öppna gränssnitt.

    Tjänsten har utvecklats i samarbete med intensivvårdsavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.