Bilagor

Ryssen som aldrig kom lockar tusentals

Karlskrona Artikeln publicerades
Hittills har 18 000 personer bekantat sig med framför allt det kalla krigets lokala avtryck i Karlskrona.
Foto:Mattias Mattisson
Hittills har 18 000 personer bekantat sig med framför allt det kalla krigets lokala avtryck i Karlskrona.

Runt 18 000 har redan gått den, och det gör "Om ryssen kom" till en av inte bara Karlskronas utan hela Sveriges populäraste stadsvandringar.

Bakom succévandringen står Kulturkompaniet, och kulturhistorikern Michael Helgesson – som redan under sin tid på Blekinge museum fascinerades av alla de övergivna försvars- och civilförsvarsanläggningar som Karlskrona tycktes alldeles nedlusat av.

När han lämnade museét 2010 började han inte bara läsa in sig på ämnet, utan också inventera och besöka flera anläggningar, tillsammans med berörda ansvariga.

– Det var också under en tid då rörelsen Urban Exploration, som fokuserar på olika övergivna platser, närmast exploderade, berättar Michael Helgesson för Sommartidningen.

  När Om ryssen kom startade trodde Michael Helgesson först att den skulle locka mest militärhistoriker.

  – Men så blev det inte alls, och det slår mig fortfarande hur brett intresset för de här frågorna och kanske framför allt miljöerna verkligen är. Vi har allt från småbarnsfamiljer, över hårda killar i skinnjackor till förtjusande väninnor i 85-årsåldern bland våra vandrare.

  Många är också karlskroniter, eller blekingar, och nyfikna på allt detta de haft så nära inpå sig.

  Även regionens näringsliv är en stor beställare, i synnerhet som man nu också kan guida på flera olika språk, till många utländska kunders förtjusning.

  – Kulturkompaniet är ett företag, som drivs utan en enda krona i bidrag. Vi står på flera ben, och Om ryssen kom har blivit lite av vägen in till de andra, sammanfattar Michael Helgesson.

  Just nu koncentreras Om ryssen kom till järnvägstunneln under Stortorget, som tidigare också var "stora entrén" till en försvarsanläggning på hela 5 000 kvadratmeter, och som innehöll i princip allt från ledningscentraler till logement, sjukstuga och kök. Numera plomberade. Besök görs också i ett mindre skyddsrum på torget – och, som grädden på moset, i den kolossala Berggården, som byggdes som atombombssäkert skyddsrum i två plan, för 6 000 Trossöbor.

  – Att ha tusentals civilister boende nästan mitt i en strategisk marinbas, och ett örlogsvarv, när det samtidigt byggs 33 sovjetiska kärnvapenbaser i de baltiska staterna, inte alltför många mil bort, det manar kanske till viss eftertanke, skrockar Michael Helgesson.

  Under många år fungerade Berggården som ungdomsgård och diskotek, och där trängdes också brottare med pingisspelare och bowlare.

  – För många är det djup nostalgi att få återse de här miljöerna igen.

  Om ryssen kom har många utvecklingsmöjligheter, säger Michael Helgesson – och en som just nu håller på att förverkligas är ljudillustrationer på de platser som besöks; som till exempel ljudet av sprängningar och ånglok i järnvägstunneln.

  – Idén föddes när vi fick en vandringsbeställning från 35 gravt synskadade, och vi fick till några tillfälliga illustrationer.

  En annan utvecklingsmöjlighet som Michael Helgesson och hans Kulturkompaniet hoppas mycket på är att plomberingarna i järnvägstunneln en dag bryts, och "staden under torget", som den kallats, öppnas igen, för en av landets absolut populäraste stadsvandringar.