Bilagor

”I trädgården kan familjen vila och njuta av grönskans lugn”

Sölvesborg Artikeln publicerades
Roddie och Anna har valt att odla i hinkar i växthuset. Mest för att det är enklast så. De byter jord varje år.
Foto:Niklas Kämpargård
Roddie och Anna har valt att odla i hinkar i växthuset. Mest för att det är enklast så. De byter jord varje år.

När Anna Pettersson och Roddie Lundberg köpte den centrala villan i Sölvesborg hade trädgården lämnats åt sitt öde i nästan tjugo år. Så fort skogen av förvuxna barrträd hade tagits bort inledde familjen arbetet med att skapa sig ett eget paradis i grönskan.

Från framsidan är det svårt att tro att det döljer sig en djungel av uppväxta buskage, träd och prunkande odlingar bakom det höga planket smyckat med rosor, funkior och olika sorters kannaväxter. Blott taket på ett grönt växthus sticker upp över planket och skvallrar om ett odlingsintresse utöver det vanliga. Ett paradis, mitt inne i villaområdet.

- Med tuffa veckor fulla med jobb och aktiviteter på kvällarna är det rätt skönt att tillbringa helgerna i trädgården. Visst är det mycket jobb att hålla en trädgård i bra skick, men både jag och Anna trivs med att vara ute och se hur trädgården tar form, säger Roddie som fascineras av odlingens möjligheter. Inte minst sedan familjen skaffade växthus.

- Jag var inte alls intresserad av trädgård när vi köpte huset, men blir mer och mer nyfiken på trädgårdens möjligheter, framförallt av att driva fram arter som vanligtvis inte finns i Sverige, berättar Roddie Lundberg. Som barn var Roddie inte alls intresserad av odling och i släkten finns inte tillstymmelse till gröna fingrar. Anna däremot har vuxit upp med blommor och småodlingar runtomkring sig och både föräldrarna och en moster tycker om att odla.

  Med ett nyväckt odlingsintresse börjar researchen redan på hösten. Så fort fröfirmorna släpper sina nyheter på senhösten är Roddie där med beställningslistorna. Utbudet är enormt.

  - Det är lätt att man blir ivrig och vill sätta fröerna så snart som möjligt. I våras sådde jag tomater redan i februari och hade röda tomater i källaren i slutet av april. Det var lite väl tidigt eftersom det fortfarande var nattfrost utomhus. Då fick vi helt enkelt slå av på takten, säger Roddie som är en stor fantast av den svenska sommaren. Synd bara att den är så kort.

  I år har familjen lyckats väl med årets nyheter. Vattenmelon, Tzimbalo (en sydamerikansk frukt som är släkt med tomat och aubergine), Kiwano (Afrikansk Horngurka) och en rad olika sorters chilifrukter. Favoriten är utan tvekan Black Pearl Capsicum annuum.

  Bakom planket möts man som besökare av en frodig köksträdgård med växthus i mitten. På höger sida porlar ett mysigt vattenspel, omgärdat av enorma Ricinplantor, Klematis och frodiga djungelväxter. På andra sidan växthuset växer majs, frukt och bär. Längst upp i norr har dottern Sallie (10 år) sin egen odling som hon sköter efter eget tycke och smak.

  - Barn uppskattar verkligen variationerna i trädgården. Det märks att Sallie trivs med att vara ute i trädgården och att hon lär sig massor genom att odla på egen hand, säger Anna.

  Artikeln är tagen från torsdagens bilaga Hem & Fritid, läs hela bilagan digitalt HÄR!

  Från köksträdgården leder en mysig bro vidare in i trädgårdens hjärta. Det nybyggda uteköket med gasolgrill, plattor och en stor härliga Muurikkahäll (en slags wokpanna) ger helt andra möjligheter att laga mat utomhus. Tack vare taket och de skyddande väggarna kan familjen sitta utomhus under stora delar av året. I taket hänger nyskördad lök.

  - Jag är egentligen inte speciellt förtjust i lök, men i jämförelse med köpt lök är den egenodlade löken mild och smakrik och saknar helt den skarpa löksmak som finns i industrilök i butiken, säger Roddie som i grund och botten är skeptisk till grönsaker.

  Det finns egentligen bara en sak han äter bortsett från kolhydrater och proteiner.

  Grönsaker som familjen odlat själv.

  Längst ner i trädgårdens sydöstra hörn har familjen kvällssol långt in på sensommarkvällarna. Där har man byggt en härlig uteplats med grill och upphöjt trädäck. Perfekt för sköna kvällar tillsamman med vänner. Västerut, mitt mellan plommonträdet som sakta dör i takt med att Murgrönan växer sig allt starkare och huskroppen ger den gamla förrådsbyggnaden bra rumsindelning på ett asiatiskt tema. Här och var syns trevlig trädgårdskonst som påminner om familjens resor till Sydostasien. Mitt i grusgången har Anna designat en rad gamla oljetunnor som Roddie målat svarta.

  Tillbaka i växthuset är Roddie i full fart med att skörda dagens grönsaker. Fortfarande växer det både paprika, tomater och gurka på de taniga växterna som börjar lida mot säsongens slut. De enda buskarna som fortfarande blommar majestätiskt är chili, speciellt den svarta Black Pearl och den röda Old Market Kambodja Capsicum frutescens som är en asiatisk vardagschili med ursprung i Kambodja, Laos och Vietnam.

  - Just den här varianten kommer från saluhallen Old Market i den Kambodjanska staden Siem Reap och den har jag köpt på internetsajten Japapeno.nu, berättar Roddie.

  Med hela famnen full av vita paprikor går vi ett sista varv runt växthuset. Njuter av saftiga gula hösthallon som gett bär under hela sommaren. Och beundrar det lilla majsfältet som kommer att ge goda kolvar långt fram på höstkanten. Grillad majs är en favorit.

  För att inte tala om god asiatisk wok i Muurikkahällen.

  Fakta

  Vill ha längre sommar

  Här bor: Anna Pettersson, Roddie Lundberg och Sallie (10 år). Hunden Lufsen och katten Kira.

  Var: I Villa från 40-talet i centrala Sölvesborg.

  Gör: Anna är samordnare på ett äldreboende och Roddie är ställningsbyggare på Södra Cell.

  Drömmer om: En längre sommar. Både för värmen och trädgårdens skull.

  Visa mer...