Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från SOCIALDEMOKRATERNA BLEKINGE

Rättvisan i främsta rummet för Kommunals egen EU-kandidat

Undersköterskan Lina Jörnkrans (S) viker aldrig undan när hon möter orättvisor, oavsett om det handlar om dåliga arbetsvillkor på hemmaplan i Sölvesborg eller gränsöverskridande arbetslivskriminalitet. Nu lanseras hon som fackförbundet Kommunals kandidat i EU-valet.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Att undersköterskan Lina Jörnkrans i dag är en engagerad facklig företrädare inom Kommunal och en lika hängiven socialdemokratisk politiker, med förhoppningen om att bli invald i EU-parlamentet vid årets val, började för cirka 12 år sedan med ett starkt missnöje med ett lokalt kollektivavtal.

Schemaläggningen gjorde att hon och kollegorna aldrig riktigt kunde återhämta sig. Många mådde dåligt och sjukskrivningstalen var höga.

Lina Jörnkrans tog kontakt med Kommunals Sölvesborgssektion, som såg något i den unga, arga och drivna kvinnan. Inom kort var hon skyddsombud och arbetsplatsombud på den egna arbetsplatsen och hade snart också fackliga uppdrag inom sektionen.

”Jag har nog alltid varit väldigt driven och framför allt slagits för andra. Jag gillar inte orättvisor”

2019 blev hon sektionsordförande. Senare blev hon även invald i avdelningsstyrelsen för Kommunal Sydost och på kongressen 2022 tog hon klivet in i förbundsstyrelsen.

– Jag har nog alltid varit väldigt driven och framför allt slagits för andra. Jag gillar inte orättvisor. Det behöver inte vara jag som är drabbad. Något väcks inom mig när jag märker att människor i min omgivning far illa, säger hon och tillägger:

– När jag kom in i Kommunal hamnade jag rätt. Om du säger ifrån på en arbetsplats är det lätt att bli betraktad som jobbig eller provokativ. Inom ett fackförbund får du en helt annan plattform att stå på och då premieras dessa egenskaper i stället för att ifrågasättas.

Det finns många frågor som är angelägna att ta upp inom EU, anser Lina Jörnkrans, som står på plats 27 på Socialdemokraternas lista men hoppas få tillräckligt många kryss för att ta sig in i Europaparlamentet. Kampen mot arbetslivskriminaliteten står högt på agendan.
Det finns många frågor som är angelägna att ta upp inom EU, anser Lina Jörnkrans, som står på plats 27 på Socialdemokraternas lista men hoppas få tillräckligt många kryss för att ta sig in i Europaparlamentet. Kampen mot arbetslivskriminaliteten står högt på agendan.

Om det fackliga kom naturligt var det inte lika självklart att också bli politiker, men till slut insåg Lina Jörnkrans att det var den väg hon behövde ta för att kunna påverka mer. I kommunvalet 2018 tog hon steget och nu kan EU bli nästa anhalt.

LO-kollektivet har länge haft en kandidat på Socialdemokraternas lista till EU-valet. Kommunal har däremot aldrig lanserat något eget namn – förrän i år. Och valet har fallit på Lina Jörnkrans.

”Våra skattepengar ska gå till den gemensamma välfärden, inte till att finansiera kriminell verksamhet”

– Det handlar om att signalera att Kommunal är det största fackförbundet i LO och att våra frågor behöver komma upp på dagordningen även i Europapolitiken.

Arbetsvillkoren i EU är inte helt oväntat en hjärtefråga och arbetslivskriminaliteten, allt från svart arbetskraft till bolag som lurar till sig allmänna medel, är en fråga som Lina Jörnkrans vill få upp på agendan.

– Våra skattepengar ska gå till den gemensamma välfärden, inte till att finansiera kriminell verksamhet.

Att bekämpa orättvisor har alltid fallit sig naturligt för Lina Jörnkrans. Att det ens finns tankar på att inskränka aborträtten eller HBTQI-personers rättigheter gör henne förbannad.
Att bekämpa orättvisor har alltid fallit sig naturligt för Lina Jörnkrans. Att det ens finns tankar på att inskränka aborträtten eller HBTQI-personers rättigheter gör henne förbannad.

Hon värnar också om demokratiska värderingar, jämställdhet och mänskliga rättigheter, som hon upplever är hotade inom EU. Att det ens finns tankar på att inskränka aborträtten eller HBTQI-personers rättigheter gör henne förbannad.

– Det vore att ta stora kliv bakåt i människors utveckling för frihet.

Lina Jörnkrans har aldrig helt lämnat undersköterskeyrket, vilket hon ser som en styrka. Hon ser fortfarande verksamheten inifrån och under pandemin var hon först ut att anmäla sig som frivillig till det speciella boendet för coronasmittade äldre i Sölvesborgs kommun.

– Jag funkar bäst under ett visst mått av press och tycker dessutom att det är roligt att skifta fokus. Ibland är det också ganska skönt att få gå till mitt jobb och vara en del i ett sammanhang med kollegor och brukare.

”Det handlar om att signalera att Kommunal är det största fackförbundet i LO och att våra frågor behöver komma upp på dagordningen även i Europapolitiken”

Under pandemin visade hon också prov på sin förmåga att komma på kluriga lösningar på kniviga problem. De fackliga företrädarna hindrades från att komma ut på arbetsplatserna för att träffa sina medlemmar. Ändå fanns det många viktiga frågor att lyfta. Det var ju faktiskt Kommunals medlemmar som stod i frontlinjen i kampen mot Covid-19.

– I desperation funderade jag mycket på hur jag skulle lösa situationen och kom på att jag helt enkelt fick sätta mig med mobiltelefonen och filma små klipp. På max en minut förklarade jag läget i specifika frågor som var aktuella för våra medlemmar i Sölvesborg. Initiativet fick en enorm spridning och uppmärksamhet.

Lina Jörnkrans

Aktuell som: Socialdemokratisk kandidat i EU-valet.

Yrke: Undersköterska, facklig företrädare i Kommunal och politiker.

Bor: Sölvesborg.

Ålder: 45.

Familj: Särbo och två söner, 8 och 17 år.

Fritidsintressen: Familjeliv. Jobb och fritid flyter också ihop genom att politiken och engagemanget även blir en hobby.

Politiska hjärtefrågor i EU-valet: Skärpta krav på medlemsländerna att följa mänskliga fri- och rättigheter. Jämställdhetsfrågor, däribland skydd för aborträtten och samtyckeslagstiftning i hela EU. Bra arbetsvillkor för alla. Motverka arbetslivskriminaliteten.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se