Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från STALLBYGGEN

Familjeföretaget Stallbyggen i Sölvesborg fyller 50 år: “Vi har alltid sagt att vi inte ska växa för fort”

Sven-Inge Antonsson kan inte fatta vart dessa 50 år har tagit vägen. Från att rita stallbyggnader till att idag ha en fullservicebutik inom djur och lantbruk blickar han nu tillbaka på åren som gått.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

När Stallbyggen firar sitt 50-årsjubileum i år kan grundaren Sven-Inge Antonsson konstatera att han verkat i en väldigt intressant bransch och drivit en verksamhet som gått över förväntan.

– Jag har aldrig vaknat och tänkt vad ska jag göra idag? För det har hela tiden varit något, alltid intressant och alltid roligt. Det är med glädje jag går igenom gamla ritningar och ser vad man har fått vara med om under alla dessa år, säger han.

Sven-Inge hade varit i branschen sedan 1965, alltid anställd och nöjd. Men det fanns en drivkraft och en vilja att ha något eget och 1972 tog han steget och började hemma i bostaden med att rita stallbyggnader, projektera och samtidigt sälja inredningarna som tillverkades av förra arbetsgivaren.

Stämningen och samtalen runt bordet i fikarummet är varma. Här löser man mycket av det dagliga som ska göras på Stallbyggen. Från vänster Sven-Inge, Stina och Daniel  Antonsson.
Stämningen och samtalen runt bordet i fikarummet är varma. Här löser man mycket av det dagliga som ska göras på Stallbyggen. Från vänster Sven-Inge, Stina och Daniel Antonsson.

– Det var små steg men samtidigt stora för mig. Helt plötsligt så var man utan fast lön. Jag satt ensam och ritade på kvällarna och var ute hos kunder på dagarna, minns Sven-Inge.

Sonen Daniel föddes och året efter, 1974 bildades företaget och flytten gick från hemmet och in till lokaler i Sölvesborg. 1975 anställde Sven-Inge sin första medarbetare och sedan utvecklades det med arbete i hela södra Sverige och Gotland.

”Jag har aldrig vaknat på morgonen och tänkt: vad ska jag göra idag?”

– 1979 flyttade vi hit till Sölve. Jag fick nys om tomten som ett grannföretag hade option på, men som vi fick köpa till slut. Då byggdes detta som en utställningshall så att kunderna kunde komma och se inredningarna vi hade byggt upp på plats här. Sedan rullade det på som det heter. Det byggdes på med tillbehör och blev en butik på 80-talet, säger Sven-Inge.

– 1995 byggde vi ut och tog in ett ännu bredare sortiment, allteftersom efterfrågan från kunderna ökade och i samband med detta började Daniel att arbeta i företaget.

Att stämningen är god och familjär mellan familj och medarbetare råder det inga tvivel om.

Daniel  Antonsson och Per-Ola Nilsson går igenom dagens arbete. Arbetsuppgifterna skiljer sig åt med årstiderna. Våren är alltid intensiv.
Daniel Antonsson och Per-Ola Nilsson går igenom dagens arbete. Arbetsuppgifterna skiljer sig åt med årstiderna. Våren är alltid intensiv.

– Vi har en väldigt låg personalomsättning. De som kommer hit stannar och det är man ju oerhört tacksam för. Det slår mig ofta att vi har haft en väldig tur att så mycket kunniga människor har valt att jobba hos oss. Det märks att de vill kunna det de håller på med och att det inte bara är ett jobb för dem att komma hit. Det genomsyrar alla och i allt de gör. Jag kan säga att vi är ett komplett team, säger Sven-Inge när gänget sitter runt bordet i fikarummet.

Om det är tur som Sven-Inge pratar om kan det nog råda delade meningar om. Stämningen i fikarummet är varm och personlig och trivselfaktorn är hög där Sven-Inge, frun Stina och Daniel sitter med medarbetarna och äter frukost, vilket är en rutin de har haft i alla år.

Sonen Daniel är nöjd med att ha valt att arbeta i familjeföretaget.

– I början handlade nog mest om att jag kände att de behövde hjälp och jag hoppade in där det behövdes. Mamma arbetade som lärare och var sedan här på eftermiddagarna och skötte bokföring och ekonomi, så det blev naturligt att jag också var här. Med åren kände jag att jag behövdes här mer och mer och jag har alltid känt att jag har velat vara en del av detta. Det behöver ju inte vara konfliktfritt att jobba med sina föräldrar men jag har aldrig haft några bekymmer med det och tror nog att vi har lagt familjeförhållanden på en nivå här på jobbet som passar alla, säger Daniel.

– Han visade sig tidigt vara väldigt duktig och ställde alltid upp när jag behövde hjälp så det har varit naturligt att vi har jobbat ihop och sedan 2014 är det Daniel som har ansvaret, säger Sven-Inge.

”Om man gör ett bra jobb och tar hand om sina kunder så går de i arv”

Stallbyggen har vuxit stadigt genom åren och har hela tiden klarat sig igenom de omvärldskriser som uppstått.

– Vi har alltid sagt att vi inte ska växa för fort och det har vi behärskat. Vi har utvecklats i lagom takt genom åren och vi har efterhand byggt ut när vi blivit för trångbodda. Det har fungerat bra för oss. Men visst har vi varit med om tuffa tider med genom åren. Men hela tiden har man växlat upp och hittat fler ben att stå på. Som när vi satsade på lantbruk och foder och hittade ytterligare en ny målgrupp.

– Eftersom många av våra kunder var lantbrukare var det ett naturligt steg att vi började med foder då vi märkte av att det fanns en efterfrågan. Det var då Svenska Foder kom in i bilden och vi startade ett samarbete med dem, med foder, utsäde, gödning, fröer, kem och spannmålsmottagning, säger Daniel.

Idag är det Per-Ola Nilsson som med sin expertis är ansvarig för lantbruksdelen.

– Jag anställdes från början för att avlasta Sven-Inge och hjälpa till med ritningarna. Med åren har behoven ändrats och idag är det mer fokus med att arbeta nära våra kunder med allt från foder, utsäde, gödning, fröer och kem än ritningar, säger Per-Ola som jobbat många år på Stallbyggen och känner sig mer som en familjemedlem än en anställd.

Per-Ola Nilsson är ansvarig för lantbruksdelen och efter många år på Stallbyggen har han fått en personlig och nära kontakt med kunderna.
Per-Ola Nilsson är ansvarig för lantbruksdelen och efter många år på Stallbyggen har han fått en personlig och nära kontakt med kunderna.

Det finns en lång historia på Stallbyggen och en iver att fortsätta utvecklas. Daniels fru Jane kom till familjeföretaget 2017 med en vision om att Stallbyggen skulle moderniseras och digitaliseras. Ett led i detta var en ny hemsida och en webshop.

– När vi startade webshopen 2019 så var det ett stort steg framåt och den står mycket för nutiden. Våra kunder vill ha en fysisk butik men webshopen är ett bra komplement. Hemsidan kan många gånger vara det första steget för kontakt. Vissa varor beställer man och andra vill man komma in för att känna på och prova. Vi har kunder på en radie av 6–10 mil som kommer hit till butiken och under semesterperioderna är de ännu mer långväga. Med webshopen har vi kunder i hela landet och på så sätt får vi en helt annan ruljans på det som ligger på hyllorna, säger Daniel.

Och det finns en hel del på hyllorna hos Stallbyggen. När man kommer till butiken så kan man från utsidan inte ana vilken fullmatad butik som väntar en. Från golv till tak hittar man här ett enormt utbud för smådjur, häst, hund, katt, nöt, får, gris, fjäderfä, lantbruk, energi och trädgård och även en stor kunskapsbank hos personalen om alla dessa produkter.

Just i år är det inte riktigt som vanligt i butiken. I år firar Stallbyggen nämligen sitt 50-års jubileum. Något som ska firas hela året och extra mycket den 26 april. Då blir det massor av erbjudanden, tävlingar och fika i butiken.

– Femtio år, kan man fatta det? Det känns ju som när man började, säger Sven-Inge som nu med familjeföretaget är inne på tredje generationens kunder. För det har visat sig att om man gör ett bra jobb och tar hand om sina kunder så går de i arv.

Stallbyggen – allt för djur, trädgård och lantbruk

Stallbyggen i Sölvesborg AB startade 1974 och firar sitt 50-årsjubileum under hela året. I butiken på Löparevägen 2 hittar man foder och tillbehör för smådjur, häst, hund, katt, nöt, får, gris och fjäderfä. Här erbjuds även tjänster och produkter inom lantbruk, energi och trädgård. Företaget har åtta anställda, alla med spetskompetensen på sitt område.

Här finns mer information och webshop

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se