Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mord och hor genom tiderna

Arsenik hade fler användningsområden än som råttgift i det inte alltid idylliska livet på landet förr.
Olofström • Publicerad 6 december 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Tillbaka till 1853 i idyllen Farabol begicks ett dubbelmord som hade platsat på på vilken nutida kvällstidningslöpsedel som helst. En mor och hustru hade mördat sin make och tvååriga yngsta dotter. Döden bör ha varit en befrielse när den infann sig då morden utfördes genom arsenikförgiftning.

Mellan raderna kan man läsa sig till en otrogenhetsaffär av rang. Hustrun Bengta Svensdotter hade dödat sin make Sven Olsson och dotter Hanna på inrådan av båtsmannen Håkan Jönsson.

Annons

Rättvisan hade sin gång även på den tiden, och möjligen var uppklarningsprocenten något högre än idag. Mörderskan och hennes manliga rådgivare avrättades i alla fall i januari 1854 på Galgabacken i Pukavik. De var därmed också de sista som fick sona sina brott med döden på Lister härads gamla avrättningsplats.

Historien i sammandrag är hämtad ur Kyrkhults hembygdsförenings årsskrift 2020, och den är bara ett exempel på mycket spännande läsning.

Vår hembygd, som är årsskriftens boktitel, ges i år ut med sin 61:a årgång och är enastående i kvalitet och kontinuitet i genren hembygdslitteratur. Men det finns fler lokala böcker utgivna under hösten som är goda kandidater för den som vill lägga ett platt paket under granen.

Så som jag minns det

Bokfakta: Sjunde årgången, ges ut av Olofströms skriv- och berättarklubb, 100 sidor och 10 vitala författare 74-90 år.

Tips: Den rörande historien om katten från Vollsjö som försvann och firade jul hos Johnny Juliusson i Olofström tills familjen fick tips om den i Pressbyrån vid kommunhuset. Detta var långt innan Facebook blev alla försvunna husdjurs hittegodscentral.

Minnesstenen i Jämshög

Bokfakta: Utökad nyutgåva med berättelser om hembygdens söner, utgiven av Jämshögs hembygdsförening.

Våra Bruksminnen

Bokfakta: Historier och anekdoter från Olofströms bruk, 125 sidor, utgiven av PRO i Jämshög.

Bonus: Hög nostalgifaktor och många bra historier från en arbetsplats som inte längre än densamma men ändå lever som ett socialt kitt.

Lena KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons