Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ronneby på väg att nå utsatta miljömål

Målen är tuffa.
Men effekterna börjar märkas.
Ronneby ska bli landets första hållbara kommun.
RONNEBY • Publicerad 20 mars 2019
Sofie Samuelsson, miljöutvecklare, Karin Lundberg, miljösamordnare och Kenneth Michaelsson, ordförande i Miljö- och energirådet, har gott hopp om att nå kommunens tuffa miljömålen.
Sofie Samuelsson, miljöutvecklare, Karin Lundberg, miljösamordnare och Kenneth Michaelsson, ordförande i Miljö- och energirådet, har gott hopp om att nå kommunens tuffa miljömålen.Foto: Christian Hylse

Hälften av alla bilar och lätta lastbilar i kommunens organisation körs på el eller biogas. Matsvinnet har minskat och samtliga madrasser på kommunens förskolor har bytts ut. Det är bara några av åtgärderna som ska hjälpa Ronneby kommun att bli landets första hållbara kommun.

– Målen är tuffare än de nationella riktlinjerna och målen, men det är också meningen. Nu satsar vi på transportområdet. Alla fordon inom kommunens olika verksamheter ska vara utbytta till 2025. I nuläget är det 50 procent och vi ligger redan långt framme, säger Kenneth Michaelsson, ordförande i Miljö- och energirådet.

Annons

Målen är alltså högre satta än de nationella miljömålen, men Kenneth Michaelsson tror att kommunen hinner nå i stort sett alla utsatta mål.

– Av landets 111 miljökommuner, alltså kommuner som har en tydlig miljöstrategi, låg vi på plats 108 för några år sedan, sedan gjorde vi ett hopp till 8:e plats, men sedan sjönk vi litegrann. Men nu är vi med på banan igen.

Målet är också att samtliga fordon i kommunen, även privatpersoners bilar, ska vara fossilbränslefria 2030. Och fem år senare, 2035, ska det inte finnas några nettoutsläpp av växthusgaser i Ronneby kommun.

– När vi köper in nya bilar så är det i första hand elbilar och i andra hand biogasbilar. När vi införde vår nya fastighetsnära avfallsinsamling så krävdes nya sopbilar. Då köpte vi såklart biogasbilar.

När det gäller målet med ekologisk mat på skolorna och inom äldreomsorgen så befarar Karin Lundberg, miljösamordnare, att kommunen inte klarar det utsatta målet på 50 procent till nästa år.

– Just nu serverar vi ungefär 35 procent ekologisk mat, så det finns lite kvar att jobba på. Det är en av många utmaningar vi har. En annan är att fortsätta vår satsning på giftfria förskolor och redan vid upphandlingar inför byggen se till att de mest miljövänliga byggmaterielen används, säger Karin Lundberg.

Det finns också stora vinster med samordning.

I dag körs mat ut till ett 70-tal förskolor och skolor i Ronneby. Om några år ska maten levereras till ett ställe och sedan köras ut till respektive enhet i en turordning. Detta skulle gynna såväl distributionen och transporterna rejält.

– Vi ska också börja använda ett gemensamt sätt att mäta matsvinnet. Det är en modul som tagits fram av Livsmedelsverket och som gör det möjligt att jämföra mellan olika kommuner i Sverige.

Kommunen har en stor roll i satsningen på ett hållbart samhälle. Men kommuninvånarna spelar en nyckelroll.

Annons

– Det handlar bland annat om att fortsätta satsa på information, för om vi ska lyckas krävs ett engagemang av alla. De bästa lärarna är skolbarnen. De lär sig snabbt och tar med sig kunskaperna hem, säger Kenneth Michaelsson.

Vad är den största utmaningen?

– De största koldioxidutsläppen i kommunen kommer helt klart från transporterna. Om vi ska bli en fossilbränslefri kommun krävs ett förändrade resvanor och en förändrad fordonsflotta hos invånare och företagare. Det är svårare att mäta utsläppen som sker till följd av vår konsumtion, mycket av det som vi konsumerar har producerats i andra länder.

Kommunen ska uppmärksamma Earth Hour lördagen den 30 mars. Det blir nionde året i rad.

– Vi släcker vattentornet och anordnar flera föreläsningar där vi hoppas kunna inspirera till en mer medveten konsumtion, säger Sofie Samuelsson, miljöutvecklare.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons