Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD:s starkaste fäste finns i Kallinge

Socialdemokraterna tappar rejält med väljare i Olofström och Sölvesborg.
Och inte minst i Kallinge där Sverigedemokraterna numera har sitt starkaste fäste.
– Vi har anledning att vara självkritiska, säger Magnus Pettersson, kommunalrådskandidat för S i Ronneby.
KALLINGE • Publicerad 11 september 2018
Västra Kallinge, eller valdistriketet Häggatorp - här har numera SD sitt starkaste fäste i Blekinge.
Västra Kallinge, eller valdistriketet Häggatorp - här har numera SD sitt starkaste fäste i Blekinge.Foto: Andreas Blomlöf

Valdistriktet Häggatorp sträcker sig från E22 och upp mot Djupafors och rakt igenom de västra delarna av Kallinge hela vägen upp mot skogsbygderna söder om Mollsjön och Möljeryd. De andra två valdistrikten i den forna bruksorten är Kalleberga, där SD numera också är störst och Kallinge, som främst består av bebyggelse från 1950-talet och framåt. Där är fortfarande socialdemokraterna störst, om än bara med ett par procentenheter.

I Häggatorp röstade 40,5 procent på SD i riksdagsvalet. Framför allt genom att plocka väljare från socialdemokraterna, som backade 11 procent i distriktet. SD ökade med 10,6 procent. Trenden är tydlig från andra orter i Blekinge. S tappar. SD ökar.

Annons

Magnus Pettersson menar att det lagts för mycket fokus på säkerhetsvakter och kameraövervakning de senaste åren. Många har bara blivit mer oroliga i stället.

– Vi har varit ute extra mycket i Kallinge under valrörelse. Många känner sig otrygga och missnöjda. Vi fick veta att många inte längre har förtroende för oss i Kallinge och det är ganska tydliga signaler som vi måste ta på allvar.

Marianne Kronlund, Inga-Lill Johansson, Laila Johannesson och Gunvor Sundin tränar linedance i Folkets hus på måndagar. Vanligtvis är de några fler, men så var det också måndagen efter tidernas kanske mest spännande valvaka.
Marianne Kronlund, Inga-Lill Johansson, Laila Johannesson och Gunvor Sundin tränar linedance i Folkets hus på måndagar. Vanligtvis är de några fler, men så var det också måndagen efter tidernas kanske mest spännande valvaka.Foto: Andreas Blomlöf

I Kallinge dansar ett gäng pigga kvinnor linedance när BLT knackar på i Folkets Hus. De är inte nöjda med årets val.

– Det är för många partier och det pratas för lite om vårdköerna. Men det var spännande även om man inte riktigt vet vad som händer nu, säger Gunvor Sundin.

På en helt annan plats i valdistriktet Häggatorp sitter en av ortens många småföretagare och är förbannad. Han vill vara anonym av rädsla för att förlora kunder.

– Jag röstade själv på centerpartiet, men jag förstår de som röstar på SD. Det är inte fel att Ronneby tar emot invandrare, men de måste lära sig språket och komma ut i arbetslivet.

Han är inte förvånad över att SD:s starkaste distrikt finns i Kallinge.

– Jag hör folk prata hela tiden. De vet vad som har hänt i Ronneby under de senaste åren och känner sig otrygga. De är missnöjda och vill ha en förändring.

Maher Altaen röstade rött i valet.
Maher Altaen röstade rött i valet.Foto: Andreas Blomlöf

Maher Altaen har bott i Sverige i fyra år och jobbar i en livsmedelsbutik i Kallinge. Han röstade på vänsterpartiet och socialdemokraterna.

– Jag tycker inte om SD, men samtidigt är det viktigt att lära sig språket och kämpa för att komma in i samhället. Om alla hade ett jobb så skulle det inte finnas så stora problem som i dag.

Annons

Inför valet lovade socialdemokraterna i Kallinge ett upprustningsprogram. Ett tiopunktsprogram där bland annat en renovering av sim- och sporthallen ingick. Flera ödetomter skulle också förberedas för bostadsbyggande och delar av biblioteket skulle återflyttas från Kallingeskolan till lokaler vid torget. Allt för att skapa liv och rörelse i ett centrum som ofta är folktomt.

– Vi har försökt att fokusera på Kallinge, men det positiva har överskuggats av missnöje och invandringspolitik. Vi har inte styrt Ronneby på några år och har därför inte kunnat påverka så mycket som vi önskat, säger Tommy Andersson, socialdemokraternas ordförande i Ronneby.

Per-Ola ”P.O” Jägebrink från Kallinge röstade på socialdemokraterna, men funderade länge på SD.
Per-Ola ”P.O” Jägebrink från Kallinge röstade på socialdemokraterna, men funderade länge på SD.Foto: Andreas Blomlöf

Han fick i alla fall gehör av Per-Ola Jägebrink, som njöt av septembersolen på Kallinge torg under måndagseftermiddagen.

– Jag har alltid röstade på sossarna. Jag funderade på SD ett tag, efter alla tråkigheter som hänt i Ronneby, men sossarna kändes rätt till slut, säger han till BLT.

Magnus Pettersson hade en förhoppning om att S skulle behålla sin starka ställning i Kallinge även efter valet. Nu får han och partikamraterna bita ihop inför nästa val.

- Vi ska fortsätta att jobba för att skapa en tro på Ronneby igen. Tryggheten är viktig.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons