Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klämskydd saknades vid dödsolyckan på fabriken

Det är nu klarlagt vad som orsakade dödsolyckan på Tarkett i början av november. Ett skydd som ska förhindra klämskador saknades vid den maskin där den förolyckade kvinnan arbetade.
Ronneby • Publicerad 10 januari 2019
Det fanns stora brister i säkerheten kring den maskin på Tarkett där en ung kvinna klämskadades så svårt att hon avled. Ett klämskydd saknades, det bekräftar åklagaren Christer Forsman.
Det fanns stora brister i säkerheten kring den maskin på Tarkett där en ung kvinna klämskadades så svårt att hon avled. Ett klämskydd saknades, det bekräftar åklagaren Christer Forsman.Foto: Staffan Lindbom

Åklagare Christer Forsman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål bekräftar att det fanns allvarliga brister i säkerheten när dödsolyckan inträffade på Tarkett.

– Jag har en hyfsat klar bild av vad som skedde. Min bedömning är att maskinen saknat nödvändiga skydd vid tidpunkten för olyckan.

Annons

Däremot går det ännu inte att säga varför skyddet inte fanns på plats. Inte heller hur länge den aktuella maskinen varit utan klämskyddet.

– Det som händer i utredningen nu är ju att vi försöker hålla förhör med olika personer när det gäller rutinerna kring den här maskinen, säger Christer Forsman.

Men han är samtidigt helt i händerna på polisens utredare och därför drar utredningen ut på tiden.

– I bästa fall borde vi kunna ha förundersökningen klar till vårkanten. Det är ingen önskvärd situation och det är otillfredsställande för oss alla men jag disponerar inte utredningsresurserna.

Polisen har helt enkelt inte haft tid att genomföra de förhör som behöver göras. Än så länge är exempelvis ingen från företagsledningen hörd om dödsolyckan.

– Totalt är det säkert mellan tio och tjugo personer som ska höras.

Först när de nödvändiga förhören är gjorda, kan han ta ställning till vem eller vilka som eventuellt kan komma i fråga för åtal.

Parallellt med polisutredningen pågår också Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan. Den utredningen är också belagd med förundersökningssekretess och sektionschef Peter Johansen kan därför inte kommentera så många detaljer kring vad man hittills fått fram om Tarkettolyckan.

– Men jag kan bekräfta uppgiften att skyddet saknades vid den här maskinen. När våra inspektörer gjorde ett nytt besök på företaget, var skyddet på plats och maskinen fick börja användas igen, säger han.

Omedelbart efter olyckan, la Arbetsmiljöverket ett förbud mot att använda maskinen.

Annons

När tror du att er utredning är klar?

– Jag vill nog inte tro någonting om tid. Vårt uppdrag är att bedöma om vi ska göra en åtalsanmälan för misstänkt arbetsmiljöbrott.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons