Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsstyrelsen varnar - landmassor kan lossna

Landmassor och träd kan lossna och orsaka översvämningar i Blekinge. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att vara extra vaksam. Under måndagseftermiddagen samlades den till krismöte för en samlad beredskap inför veckan.
Blekinge • Publicerad 24 februari 2020 • Uppdaterad 25 februari 2020
Vattenmassor Mörrumsån
Vattenmassor MörrumsånFoto: Bo Åkesson

Med anledning av de höga flöden som råder i Blekinges vattendrag varnar länsstyrelsen nu invånare i länet. Det finns risk för att landmassor, träd och andra föremål lossnar. Detta kan i sin tur orsaka stopp i dammar, med översvämningar som följd.

Samtidigt gick länsstyrelsen under måndagen in i så kallat stabsläge, alltså högsta beredskap inför en krissituation.

Annons

– Vi samlar snabbt in ett underlag för att få en samlad bild av läget med höga vattenflöden i länet. Det är ett arbete som fortsätter kontinuerligt så länge vi har de här vattennivåerna. Just nu pågår inga räddningsinsatser, men det kan när som helst bli tal om att sätta in åtgärder. Under slutet av morgondagen räknar vi med att ha en mer samlad lägesbild, sa Gustav Arfvén, stabschef på länsstyrelsen i Blekinge, sent på måndags eftermiddagen.

Samtidigt är Mörrums- och Ronnebyån förklarade som klass 2-områden (näst högsta varningsklassen). Snittingedammen i Bräkneån och Lyckebydammen i Lyckebyån pekas ut som särskilt utsatta platser.

Länsstyrelsen uppmanar också Blekinges dammägare och allmänheten att vara extra uppmärksamma.

– Det är viktigt att dammägare och allmänhet är uppmärksamma och hör av sig. En störning kan till exempel vara en trädstam som dragits med i flödet och sitter fast i en damm, vi har då möjlighet att rapportera det vidare till berörd dammägare, säger Martin Petersson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Blekinge, i ett pressmeddelande.

Under dagen kommer länsstyrelsen göra överflygningar, främst över Ronnebyån och Mörrums. SMHI har sett över de varningar som utfärdats och kommenterar att Mörrumsån och Ronnebyån kan övergå i klass 3-varningar i slutet av veckan.

– En klass 3-varning är vattenflöde som förekommer mer sällsynt än vart 50 år, så det kan vara något man bara ser en gång under sin livstid, säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.

Så pass stora vattenmängder kan orsaka rejäla problem för de som bor i närheten. Tomter och källare kan översvämmas och vistas man i närheten ska man akta sig för att ramla i.

– Det är ju iskallt vatten så här års dessutom, säger Niclas Hjert.

Det som man oroar sig mest för vid sådana översvämningar är om det ligger industritomter i närheten.

– På dessa tomter kan det finnas gifter i marken, vattnet kan då föra med sig dessa gifter. Så där brukar räddningstjänsten fokusera på att valla in dessa tomter, säger Niclas Hjert.

Annons

Regnet som kommer i veckan riskerar att pressa vattenflödena i åarna till klass 3-varningar, men det beror på exakt var det regnar.

– Det har ganska stor betydelse för exakt vilka åar som drabbas mest, säger Niclas Hjert.

bild 1/10
Högt vattenflöde i MieånLångasjönäs, Asarum
Högt vattenflöde i MieånStadsportsgatan
Högt vattenflöde i MieånLångasjönäs, Asarum
Högt vattenflöde i MieånNyemöllevägen
Högt vattenflöde i MieånNyemöllevägen
Högt vattenflöde i MieånLångasjönäs, Asarum
FAKTA

Så gör du om du ser störningar i vattendragen

För att rapportera störningar som inte är av akut karaktär vänligen mejla eller ring till Länsstyrelsen Blekinge.

Telefon: 010- 22 40 800

E-post: stab.blekinge@lansstyrelsen.se

Vid överhängande fara ring alltid 112.

Jesper VighagenSkicka e-post
Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons