Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Växjö

Provsvaret klart – inget virus i Växjö: ”Gjorde det jättebra”

Den person som kom in till akuten i Växjö med misstänkt coronavirus under torsdagen har via provtagning friskförklarats från virussjukdomen.
– Våra rutiner har visat sig fungera väldigt bra, säger smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist.
Växjö • Publicerad 7 februari 2020
Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.
Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.Foto: URBAN NILSSON

Under fredagskvällen kom svaret från Folkhälsomyndigheten angående proven som tagits på personen med misstänkt coronavirus i Växjö. Det visade att personen inte är smittad av virussjukdomen.

– Personen i fråga gjorde det jättebra. Hen ringde 1177, berättade om sina symptom och var hen befunnit sig. Därefter blev det kontakt med infektionskliniken, mellan läkaren och personen och sen mellan oss och Folkhälsomyndigheten där beslutet blev att vi skulle göra en provtagning, för säkerhets skull, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare hos Region Kronoberg.

Annons

Med tanke på var i Kina personen hade befunnit sig bedömdes risken att hen hade drabbats av coronaviruset som väldigt låg. Trots detta ser Christian Romin Blomkvist det hela som ett bevis på att de rutiner som införts i förberedelse för ett fall i regionen fungerar.

– Det visade sig fungera väldigt bra i ett läge där vi tar hand om enstaka fall gällande coronaviruset, men också står förbereda för att vårda patienter här om det skulle behövas.

I ett läge där det fortfarande fanns en liten misstanke om att personen kunde bära på viruset fick hen trots det invänta svaret på provtagningarna i hemmet, i stället för att läggas in på lasarettet i Växjö. Men det är helt enligt rutinerna, säger Christian Romin Blomkvist.

– När det finns en relativt låg misstanke är det vårdbehovet som avgör. Behöver man sjukhusvård läggs man in, men är du bara lite sjuk och det finns en måttlig eller mindre misstanke har Folkhälsomyndigheten som riktlinje att man kan vistas i hemmet, så länge inga ytterligare människor kan exponeras så klart.

– Det vore skillnad om personen är smittad eller det finns en stark misstanke om smitta, då kan det finnas indikationer som gör att man får vårdas direkt i ett isoleringsrum på sjukhus.

Det var under torsdagen som Region Kronoberg gick ut med uppgiften att en person hade tagit sig till akuten på Växjö lasarett med misstänkt coronavirus.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons