1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

USA:s HD delad om Texas abortlag

Högsta domstolen i USA har i ett principiellt viktigt mål tagit upp abortfrågan. Det historiska utfallet, som inte väntas komma förrän om ett par månader, kan påverka miljoner kvinnors möjlighet att avsluta en oönskad graviditet.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

Högsta domstolen i USA har i ett principiellt viktigt mål tagit upp abortfrågan. Det historiska utfallet, som inte väntas komma förrän om ett par månader, kan påverka miljoner kvinnors möjlighet att avsluta en oönskad graviditet.

I frånvaro av domaren Antonin Scalia, som nyligen avled, består HD av lika många liberala och konservativa domare. Fokus är därför på Anthony Kennedy, som brukar beskrivas som konservativ men som ibland röstar liberalt.

Han har dock inte gett ifrån sig så många tecken på hur han kommer att agera i fallet som rör lagstiftningen i delstaten Texas där reglerna för abortkliniker och läkare är mycket strikta.

Kennedy, som ofta har den avgörande rösten i fall där det är jämnt har vid ett tillfälle föreslagit att fallet ska återsändas till en lägre instans för att inhämta mer bevis för vilken inverkan lagen har. I sådana fall skulle ärendet inte avgöras på flera år.

TT