1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Undernäring utbredd hos barn i Peru

Peru brottas med undernäring bland barn och gravida kvinnor. Över 40 procent av barnen under tre år lider av blodbrist, trots krafttag från regeringen.(TT)
Publicerad 6 oktober 2018

43,6 procent av barnen under tre år i Peru lider av anemi (blodbrist) till följd av dålig kosthållning, visar en undersökning gjord av landets statistikmyndighet.

Siffran är även hög bland gravida kvinnor där nästan 30 procent lider av anemi, som bland annat beror på liten konsumtion av kött, fågel eller fisk, enligt undersökningen. Trots hög ekonomisk tillväxt det senaste decenniet har siffrorna varit oförändrade sedan 2011.

"Anemi har stor påverkan på den psykomotoriska utvecklingen hos barn och kan påverka deras inlärningsförmåga, öka risken för sjukdomar och till och med leda till döden", står det i en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO, Världshälsoorganisation WHO och Paho, den latinamerikanska grenen av WHO.

Enligt FAO går tusentals peruanska familjer hungriga, trots att de lägger 60 procent av sin inkomst på att köpa mat.

President Martín Vizcarra har tidigare sagt att problemet med anemi är av hög prioritet för regeringen. Vizcarra har dock kritiserats för att fokusera för mycket på Perus andra stora gissel - korruptionen.

TT