1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ukraina pekar ut rysk Salisbury-misstänkt

Två namngivna män har pekats ut av Storbritannien som ryska underrättelseagenter och ansvariga för nervgiftattacken i Salisbury i mars. Nu hävdar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att en av männen också hjälpte den Moskvavänlige expresidenten Viktor Janukovitj att fly till Ryssland 2014.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Enligt den brittiska regeringen och granskningar av olika medier jobbar de två männen, som fångats på bilder från övervakningskameror i samband med attacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury, för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Männen är tillbaka i Ryssland, och Kreml fortsätter att envist förneka någon som helst inblandning.

I ett uttalande uppger nu det ukrainska inrikesdepartementet att Arsen Avakov fått veta att en av männen har identifierats som en av dem som hjälpte till med transporten när Janukovitj flydde till Ryssland efter att oroligheter och demonstrationer tvingat honom från makten i februari 2014. Departementet utvecklar inte vilken information uppgifterna bygger på, och heller inte vilken av männen det ska röra sig om.

Konflikten mellan Moskva och Kiev är djupgående efter Rysslands annektering av Krimhalvön i mars 2014 och de ännu pågående striderna i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och proryska separatister.

TT