GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tusentals evakuerade från vulkanöar

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv. Den 5 januari fick vulkanen sitt första utbrott och de senaste dagarna har aktiviteten ökat, enligt vulkanobservatoriet RVO.(TT)
Publicerad 14 januari 2018

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv.

Den 5 januari fick vulkanen sitt första utbrott och de senaste dagarna har aktiviteten ökat, enligt vulkanobservatoriet RVO.

RVO har för lokala medier berättat att stora stenar kastas ur vulkanen och att den har en stor spricka som löper från toppen ända ner till kusten. Sprickan har dessutom vidgats de senaste dagarna.

Mer än 3 000 personer har evakuerats från de intilliggande öarna Biem och Ruprup eftersom vulkanen på Biem också befaras ha vaknat till liv.

Papua nya Guineas premiärminister Peter O'Neill har samtidigt varnat för en möjlig tsunami i samband med vulkanutbrotten.

””

All flygtrafik i området har ställts in och skepp och båtar som inte deltar i evakueringen uppmanas att inte uppehålla sig i området.

TT