1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Textilindustrin rannsakar sig själv

Kollapsen av textilfabriken Rana Plaza för drygt två år sedan anses vara Bangladesh värsta industrikatastrof. Först nu ersätts överlevande och anhöriga till de 1 100 människor som miste livet. Nyligen väcktes också mordåtal mot ägaren av fabriken.(TT)
Publicerad 5 juli 2015

Vid tidpunkten för katastrofen, den 24 april 2013, var säkerhet en icke-fråga i Bangladeshs växande textilindustri. Men efter fabrikskollapsen, där 1 100 människor omkom, startades ett omfattande förändringsarbete där fackförbund, politiker och utländska textilföretag samlades.

””

Närmare 200 internationella företag undertecknade ett bindande avtal för att säkerheten skulle förbättras. Omkring 2 500 fabriker har inspekterats och 32 har tillfälligt stängts ner sedan akuta säkerhetsbrister upptäckts.

Ersättningsfonden fylld

Textilindustrin omsätter många miljarder kronor, men det krävdes politiska påtryckningar och omfattande kampanjer för att 30 miljoner dollar skulle betalas in till den ersättningsfond som upprättats av den internationella arbetsorganisationen (ILO). Först i början av juni fylldes fonden.

””

Han anser att ersättningarna till offren efter Rana Plaza har en enorm betydelse för arbetsvillkoren för dem som är längst ner i produktionskedjan i hela den globala tillverkningsindustrin.

””

Kritik mot säkerhetsarbetet

Trots detta har Bangladesh finansminister i medier nyligen kritiserat säkerhetsarbetet för att det snarare blivit "en snara", än lockat fler uppköpare till landet. De lokala fackförbunden är även oroliga för att många fabriksägare motarbetar dem.

””

Nyligen väcktes även mordåtal mot fabriksägaren av den kollapsade textilfabriken. Mannen och 40 andra personer riskerar dödsstraff. Åtalet sammanfaller med att utbetalningarna till offren har börjat.

””

TT