1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tuffa sanktioner mot Nordkorea

Ett enigt säkerhetsråd har antagit en resolution som dramatiskt utökar FN:s befintliga sanktioner mot Nordkorea. Enligt de nya sanktionerna - som är de tuffaste på 20 år mot diktaturen - ska allt gods som importeras eller exporteras från Nordkorea inspekteras.(TT)
Publicerad 2 mars 2016

Enligt de nya sanktionerna - som är de tuffaste på 20 år mot diktaturen - ska allt gods som importeras eller exporteras från Nordkorea inspekteras.

USA:s president Barack Obama meddelade omedelbart efter beskedet att han välkomnar säkerhetsrådets beslut, och konstaterar att "världen har sänt ett budskap med nya sanktioner" mot Nordkorea.

Inför säkerhetsrådets möte hade Sydkoreas utrikesminister Yun Byung-se uppmanat till utvidgade sanktioner, och han kallade Nordkorea en "serieförbrytare" med hänvisning till landets fjärde kärnvapentest i januari och robotuppskjutning i februari.

Svaret från Nordkoreas FN-ambassadör i Genève So Se Pyong, är att kärnvapenprogrammet inte ska ses som ett hot - det finns inga planer att använda kärnvapen mot Sydkorea utan tvärtom är vapnen nödvändiga för att säkerställa fred på Koreahalvön. Samtidigt varnade So Se Pyong för att ytterligare sanktioner kunde leda till en "tuffare reaktion", rapporterar Reuters.

Onsdagens omröstning i FN:s säkerhetsråd kom till stånd sedan Kina och USA enats om ett sanktionsförslag som täpper till hålet i det rådande vapenembargot genom att förbjuda export och import av alla varor som på något sätt kan gynna den nordkoreanska militären.

FN har sedan 2006 haft sanktioner mot Nordkorea på grund av kärnvapenprov och robotuppskjutningar.

De nya hårdare sanktionerna innebär också att andra länder måste införa handelsrestriktioner. Flyg- och raketbränsle hör till de varor som förbjuds, skriver AFP.

TT