1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Oklart om namnbyte i Makedonien går i hamn

Ja-segern om namnbyte i Makedonien var överväldigande. Men det låga valdeltagandet gör att resultatet ifrågasätts. Nu väntar nyval om inte premiärminister Zoran Zaev lyckas övertyga minst nio parlamentariker från oppositionen att besluta om ett namnbyte.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018

Med 93 procent för ja-sidan blev det en klar seger i söndagens folkomröstning om att byta namn på Makedonien - som även handlade om en fortsatt strävan mot medlemskap i EU och Nato. Det nya namnet föreslås bli Nordmakedonien.

Valresultatet hyllas från många håll.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Sverige stödjer landets fortsatta integration i EU.

"Nu är det upp till regeringen att ta vara på den här möjligheten."

Väst välkomnar

Även Nato, EU och Washington välkomnar ja-segern. Natochefen Jens Stoltenberg uppmanar alla politiska ledare och partier att "konstruktivt och ansvarsfullt gripa tag i den här historiska möjligheten".

"Natos dörr står öppen", skriver han på Twitter.

Också EU uppmanar samtliga sidor att respektera valresultatet. Washington kallar det en historisk möjlighet för Makedonien att säkra en ljusare framtid som en fullvärdig deltagare i västerländska institutioner.

Men det låga valdeltagandet och att ett namnbyte måste godkännas av parlamentet gör att frågan är långt ifrån löst.

””

"Historiskt självmord"

Och trots applåder från väst är många andra missnöjda, inklusive landets president Gjorge Ivanov som tidigare har kallat namnbytet för ett historiskt självmord.

Men Jessica Giandomenico tror inte att en namnändring är utesluten trots allt, även om en överenskommelse i Makedonien kan ta tid.

””
””

Lågt valdeltagande

En bojkott av folkomröstningen genomfördes av nej-sidan, vilket ledde till att valdeltagandet landade på blygsamma 36,7 procent - långt under de 50 procent som har angetts som tröskel för att valet ska få legitimitet.

””

Hon är en av många makedonier som anser att det nya namnet bara är ett resultat av mobbning från Greklands sida.

TT