GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sökandet efter MH370 avslutas utan resultat

Sökandet efter Malaysia Airlines flight MH370, som försvann nästan spårlöst över Indiska oceanen 2014, kommer att avslutas i nästa vecka, meddelar malaysiska myndigheter. Mysteriet kring vad som hände med planet och de 239 passagerarna ombord när det försvann den 8 mars 2014 har inte kunnat lösas.(TT)
Publicerad 23 maj 2018

Mysteriet kring vad som hände med planet och de 239 passagerarna ombord när det försvann den 8 mars 2014 har inte kunnat lösas. Det enda som hittats från planet är mindre vrakdelar som flutit i land längs Afrikas kust och öar utanför.

Den officiella sökinsatsen avslutades redan 2017, men sedan i januari har det privata amerikanska företaget Ocean Infinity sökt på egen hand efter rester från planet. Företaget skulle ha fått en belöning om de lyckades, men ingenting har hittats och företaget kommer nu att avsluta sökandet 29 maj.

Ändrade kurs

Planet, av modell Boeing-777, var på väg från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till Peking när det plötsligt över öppet hav ändrade kurs. Planet ska sedan ha flugit i över sex timmar med satellit- och navigationssystem avstängda innan det tros ha kraschat i Indiska oceanen.

I en enorm sökinsats - ett samarbete mellan myndigheter i Malaysia, Kina och Australien - har över 710 000 kvadratkilometer av havsbotten undersökts utan resultat.

Ett av problemen har varit att begränsa sökområdet eftersom det råder olika uppfattningar om vilken exakt tidpunkt som planet avvek från sin planerade kurs. Olika uppfattningar innebär en skillnad på över en timme, något som har stor betydelse för hur långt flygplanet hann innan det fick slut på bränsle och kraschade.

Konspirationsteorier

En av de mer troliga förklaringarna till kraschen är att piloten troligen var medvetslös när planet kraschade. Det menar i alla fall Peter Foley, chef för den australiensiska sökinsatsen i ett senatsförhör i Canberra nyligen. Men det finns också flera andra mer eller mindre trovärdiga teorier till vad som kan ha hänt.

Bland annat har Mahathir Mohamad, som nyligen valdes till premiärminister, hävdat att planet kan ha kapats från marken.

En australisk man fick också uppmärksamhet när han påstått sig ha hittat planet i närheten av Mauritius genom att använda Google Earth och att det ska ha haft spår av kulhål.

Men de flesta av dessa teorier har avvisats av experter och eftersom flygets svarta lådor aldrig återfunnits kommer det nu vara svårt att få svar på vad som egentligen hände.

Enligt malaysiska myndigheter kommer möjligheten till belöning att kvarstå för eventuella företag som vill leta efter planet och myndigheterna kan komma att återuppta sökandet om nya bevis framkommer.

TT