1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skyldig - men frias för "stulna barn"-skandal

Den läkare i Spanien som ställts inför rätta inom ramarna för skandalen med Franco-erans "stulna bebisar" är skyldig, men frias ändå på alla punkter. Detta eftersom alltför lång tid gått sedan brotten begåtts och saken är preskriberad, skriver domstolen.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Den friade, den 85-årige gynekologen Eduardo Vela, var den förste att ställas inför rätta för brott som genom åren uppskattas ha drabbat tusentals människor, främst under fascistledaren Francisco Francos styre 1939-1975. Gynekologen anklagades för att 1969 ha förfalskat dokument, stulit ett barn och hittat på en födelse medan han arbetade vid ett sjukhus i huvudstaden Madrid.

Bakom klandret stod det bortrövade barnet i fråga, nu 49-åriga Inés Madrigal.

Enligt domstolen är 85-åringen skyldig, men kan inte straffas på grund av preskriptionstiden. Vela har nekat till brottet.

Den förre utredningsdomaren Baltasar Garzón har dokumenterat omkring 30 000 fall med misstänkt stulna spanska barn under Francos tid. De som står nära offren menar att myndigheterna stal bebisar från "olämpliga" mödrar - ofta kommunister eller andra vänsteraktivister - och gav dem till familjer med band till regimen.

Madrigal sade inför rättegången att hon inte hyste några större förhoppningar om den, men att hon hoppas att den ska leda till att fler fall kommer i öppen dag.

TT