1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Salvini: Vi tar inte emot tyska migrantflyg

Italiens inrikesminister Matteo Salvini hotar att stänga landets flygplatser för tyska chartrade plan med migranter, efter medierapporter om att Tyskland planerar att flyga asylsökande tillbaka till Italien.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

"Om någon i Berlin eller Bryssel funderar på att dumpa dussintals migranter via icke-auktoriserade flyg i Italien, så bör de veta att det inte finns och inte kommer att finnas några flygplatser tillgängliga", skriver Salvini på Twitter.

"Vi kommer att stänga flygplatserna så som vi stängde våra hamnar", fortsätter han, syftande på Italiens beslut i somras att inte tillåta fartyg som plockat upp migranter i Medelhavet att lägga till i italienska hamnar.

Migranter fick brev

Tidigare under helgen rapporterade den italienska tidningen La Repubblica att Berlin redan på måndagen planerar att börja skicka tillbaka asylsökande till Italien, med stöd av Dublinförordningen om att asylskäl ska prövas i första EU-land.

Enligt La Repubblica har tyska migrationsmyndigheter skickat brev till asylsökande med varsel om att de inom kort kommer att återsändas till Italien.

Tysklands inrikesdepartement säger i en kommentar på söndagen att inga deporteringar till Italien är inplanerade de närmaste dagarna.

Merkel vill ha avtal

Migration är fortsatt en infekterad fråga inom EU, trots att antalet asylsökande minskat kraftigt sedan toppåret 2015. Tyskland har tagit emot över en miljon asylsökande de senaste tre åren och förbundskansler Angela Merkel, hårt pressad av splittring inom sitt kristdemokratiska parti, har lovat att driva på för bilaterala avtal med andra EU-länder om återsändande av migranter till länder de passerat.

Sådana avtal har nåtts med Grekland och Spanien, men Italien är kallsinnigt. Salvini, vars högerextrema parti Lega bildat regeringskoalition med populistiska Femstjärnerörelsen, ser det som att övriga EU-länder låter Italien bära en oproportionerligt stor del av bördan.

TT