1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ryssland lade in veto om Srebrenica

Ryssland lade under omröstning i FN:s säkerhetsråd in sitt veto mot en resolution som kallar massakern i Srebrenica för ett folkmord. Frågan har orsakat stora spänningar bland de 15 medlemsländerna och sköts upp tidigare i veckan efter invändningar från Kina och Ryssland.(TT)
Publicerad 8 juli 2015

Ryssland lade under omröstning i FN:s säkerhetsråd in sitt veto mot en resolution som kallar massakern i Srebrenica för ett folkmord. Frågan har orsakat stora spänningar bland de 15 medlemsländerna och sköts upp tidigare i veckan efter invändningar från Kina och Ryssland.

Massakern, där minst 7 000 pojkar och män dödades, är fortfarande ett öppet sår och Rysslands veto kommer tätt inpå 20-årsdagen av Srebrenica. Serbiens utrikesminister Ivica Dacic har kallat resolutionen för "obalanserad" och "skadlig för den sköra försoningsprocessen i Bosnien".

Ryssland stod på Serbiens sida under kriget och har författat en egen resolution som ryska representanter säger är "mer generell och mer försonande". Den nämner varken Srebrenica eller ordet folkmord.

Kina, Nigeria, Angola och Venezuela avstod från att rösta om resolutionen.

TT