1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rousseff erkänner protesternas vidd

Miljoner människor drog ut på gatorna runt om i Brasilien för att visa sitt missnöje mot president Dilma Rousseff. På megastaden São Paulos paradgata Avenida Paulista marscherade en enorm folksamling för förändring.(TT)
Publicerad 14 mars 2016

Över två miljoner personer deltog i protesterna mot president Dilma Rousseff och den politiska korruptionen i Brasilien, löd den stora dagstidningen O Estado de São Paulos nationella utvärdering på söndagskvällen.

Enligt ordningspolisen samlades 1,4 miljoner människor på Avenida Paulista, den mest kända gatan i Sydamerikas största stad São Paulo, under söndagseftermiddagen lokal tid.

Marschen rullade i gång en och en halv timme före utsatt tid. Otåligheten var påtaglig, med signalen att en stor del av den brasilianska befolkningen önskar snabba politiska ändringar i landet. Och helst att president Dilma Rousseff avgår.

Slut på tålamod

Enligt flera brasilianska medier erkänner regeringen vidden av de folkliga yttringarna runt om i landet.

Den politiska kommentatorn Dora Kramer skriver på söndagskvällen: "Det finns inte längre utrymme för oklarheter. Medborgarna i landet har visat att deras tålamod befinner sig på upphällningen."

Regelbundna protester har förekommit på Brasiliens gator sedan 2013. Först var de spontana och ganska ospecificerade, mot inflationen och undermåliga statliga tjänster - dåliga skolor och sjukhus, skral säkerhet, otillräcklig och dyr kollektivtrafik. Men från och med 2015 har protesterna mobiliserat allt fler och tagit en klar politisk vändning mot den federala regeringen, dominerad av Arbetarpartiet (PT), som haft makten sedan 2002.

Skylls på inkompetens

Det finns starka indicier för att Rousseffs kampanj för omval 2014 delvis finansierats med mutpengar. Dessutom har recessionen grävt sig ännu djupare. Och folk skyller den ekonomiska krisen på inkompetens på högsta nivå.

På kort sikt kommer kongressen och Högsta domstolen att avgöra Dilma Rousseffs framtid. Allt färre tror att hon sitter sin mandattid ut.

Korruption är långtifrån något nytt i Brasilien. Men kanske aldrig tidigare har gatans röst höjts så tydligt för ett mer transparent samhällssystem, oavsett om det kommer från vänster eller höger.

TT