1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

EU-plan ska återställa Schengen

En "vägkarta" från EU-kommissionen ska senast till i december få bort alla tillfälliga gränskontroller i Schengenområdet. "Följ reglerna! ", manar kommissionen. "För det första måste alla länder börja följa reglerna.(TT)
Publicerad 4 mars 2016

"För det första måste alla länder börja följa reglerna. Det måste bli ett slut på "skicka vidare"-inställningen och medlemsländerna måste släppa in asylsökande, men vägra inträde till den som bara vill åka igenom. För det andra måste vi hantera de allvarliga bristerna vid våra yttre gränser. . . För detta måste kommissionens förslag om en europeisk gräns- och kustbevakning. . . antas av medlemsländerna", säger asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos i ett pressmeddelande.

Miljardkostnad

EU-kommissionen beräknar att det annars kommer att kosta hela EU mellan 5 och 18 miljarder euro om året, om Schengensystemet rasar samman.

I den vägkarta som nu presenterats heter det bland annat att Grekland en gång i månaden ska rapportera om hur man klarar av de 50-tal villkor som övriga EU-länder vill se uppfyllda vad gäller exempelvis yttre gränskontroll och asylmottagande. I mitten av april väntar sedan en kommissionsutvärdering av Greklands gränsskydd. I maj ska beslut fattas om att eventuellt låta gränskontroller fortsätta i ytterligare två år. Och så vidare.

Rekordsiffror

Vägkartan presenteras samtidigt som Eurostat räknat ihop antalet asylsökande i EU under 2015 - som föga förvånande blev rekordhögt.

Den officiella totalsiffran vad gäller antalet registrerade förstagångsansökningar om asyl slutar på 1 255 640 - en ökning med 123 procent jämfört med 2014.

Samtidigt är det verkliga antalet ankomna betydligt högre: exempelvis har Tyskland registrerat 1,1 miljoner inkomna asylsökande under 2015 även om "bara" 441 899 förstagångsansökningar formellt tagits emot.

TT