1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Pompeo: Nordkorea släpper in observatörer

Nordkorea har gått med på att låta observatörer undersöka en provsprängningsplats för kärnvapen som det slutna landet tidigare uppgett att man förstört. Det lovade diktatorn Kim Jong-Un under mötet med Mike Pompeo, uppger den amerikanske utrikesministern enligt The New York Times.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Det rör sig om testanläggningen Punggye-ri, som består av ett nätverk av tunnlar där Nordkorea genomfört samtliga av sina kärnvapentest, bland annat vad man har påstått var en lyckad provsprängning av en vätebomb i september i fjol.

Om observatörer släpps in för att kunna bekräfta att anläggningen förstörts skulle det vara ett av få konkreta steg som Nordkorea tagit för att uppfylla sitt åtagande om kärnvapennedrustning.

Nordkorea genomförde en sprängning vid anläggningen i slutet av maj, inför inbjudna medier. Men det är oklart hur stor del av den som verkligen förstördes.

Uttalandet från USA:s utrikesdepartement efter mötet mellan Kim och Pompeo klargör inte om man kommit överens om varifrån en eventuell observatörsgrupp skulle komma.

Under det två timmar långa mötet diskuterades även ett kommande andra toppmöte mellan länderna.

"Vi fortsätter att göra framsteg mot de överenskommelser som slöts vid toppmötet (mellan Kim och Trump) i Singapore. Tack för att ni tog emot mig och mitt team", skriver Pompeo på Twitter efter mötet.

TT