1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Massprotest stoppade skärpt abortlag

Måndagens massprotester i Polen tog skruv. Parlamentet avvisar förslaget om en ännu strängare abortlag. Reträtten beror på rädsla för rösttapp, säger en Polenexpert till TT. Redan den nuvarande polska abortlagen från 1993 tillhör Europas strängaste, i sällskap med Irland och Malta.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Redan den nuvarande polska abortlagen från 1993 tillhör Europas strängaste, i sällskap med Irland och Malta. Abort tillåts bara efter våldtäkt, incest, när graviditeten riskerar mammans hälsa eller när fostret är allvarligt missbildat.

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) var först för en skärpning så att abort enbart blev lagligt om kvinnan svävade i direkt livsfara.

Men protesterna runt om i Polen blev för mycket för PIS och dess allierade i det polska parlamentet sejmen. Över 100 000 polska kvinnor klädde sig i svart och gick ut på gatorna mot förslaget om att nästintill totalförbjuda aborter.

RFSU gläds

På torsdagen röstade liberala och konservativa ledamöter i sejmen ned förslaget med siffrorna 352 mot 58 (och 18 nedlagda röster), detta efter en oväntad vändning sent på onsdagskvällen.

Enligt Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet, skrämdes PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski av protesterna.

””

Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har nära följt den polska abortdebatten. På torsdagen var förbundsordförande Kristina Ljungros glad:

””

Folkligt stöd

””

I förra månaden visade en opinionsmätning i tidningen Newsweek Polska att 74 procent av befolkningen står bakom den existerande abortlagen, rapporterar AFP.

I den kontroversiella frågan är katolska kyrkan en mycket inflytelserik abortmotståndare. Kyrkan står fast vid en skärpt abortlag, men är emot att lagbrytare straffas med fängelse.

””

TT