1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nyzeeländare avgör brittsymbols öde

Folkomröstningen om huruvida Nya Zeeland ska anta en ny flagga eller behålla den gamla har inletts. Runt tre miljoner av landets fyra och en halv miljoner invånare har möjlighet att poströsta om saken fram till den 24 mars.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

Folkomröstningen om huruvida Nya Zeeland ska anta en ny flagga eller behålla den gamla har inletts. Runt tre miljoner av landets fyra och en halv miljoner invånare har möjlighet att poströsta om saken fram till den 24 mars.

Resultatet blir bindande och betyder därmed slutet på en utdragen dust som blivit allt mer politiskt infekterad. Den nya flaggan har en svart och blå bakgrund med en vit ormbuske på och har valts ut bland fem förslag i en tidigare omröstning.

Den ställs mot den nuvarande, som använts sedan 1896 och med den brittiska unionflaggan i övre vänstra hörnet påminner om landets koloniala förflutna. Premiärminister John Key är ihärdig förespråkare för en flaggmodernisering vilket väckt motvilja hos det vanligtvis reforminriktade oppositionspartiet Labour, vars ledare kallar omröstningen en distraktion från viktigare problem.

Hittills har den gamla flaggan en stadig majoritet i opinionsmätningar.

TT