Nya turer i EU:s snushärva
John Dalli fick avgå med dunder och brak i oktober 2012, på uppmaning från EU:s antikorruptionsenhet Olaf. Tydliga indicier ansågs finnas om att Dalli känt till att en maltesisk affärsman ska ha erbjudit Swedish Match ändrad snuspolitik i EU - mot en ersättning på motsvarande en halv miljard svenska kronor.
Skandalen var stor - och svallar fortfarande upp igen, med jämna mellanrum. Allt från otrohetsaffärer, berusade vittnesmål och inbrott till mystiska resor till Karibien och allehanda lögnanklagelser har figurerat i historien.
Senaste utvecklingen är att EU-kommissionen beslutat lyfta Olaf-chefen Giovanni Kesslers åtalsimmunitet, på begäran av belgiska åklagare.
Otillåten avlyssning
Lyftet har kommit efter lång väntan - och enligt nyhetssajten Neurope först sedan EU-kommissionen förgäves försökt få Kessler att acceptera ett annat uppdrag.
I Belgien misstänks Kessler för att utan tillstånd ha avlyssnat ett telefonsamtal mellan vittnen i Dalli-fallet. Utredningen är dubbelt intressant, eftersom den också väcker frågan om vilka lagar som Olaf behöver rätta sig efter i sina egna utredningar.
59-årige Kessler är före detta maffiautredare i Italien och har länge varit i blåsväder. Ingeborg Grässle, ordförande i EU-parlamentets budgetkontrollutskott, har i flera år krävt hans avgång.
"Händelserna runt Dalli-fallet är allvarliga och måste utredas", säger Grässle i ett uttalande på fredagen.
Långsam rättsprocess
John Dalli själv har hela tiden hävdat sin oskuld och menar att interna politiska strider på Malta ligger bakom hela historien. Ett försök att ogiltigförklara sparkandet av honom avslogs dock i EU-domstolen i fjol.
Samtidigt har rättegången mot den affärsman som anklagas för att ha krävt mutor av Swedish Match rejält dragit ut på tiden och fortfarande inte avslutats.
TT