1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nu kan Brasilien få sin egen Trump

Efter en historiskt turbulent mandatperiod, präglad av korruptionsskandaler och utmanövreringar, väntas Brasiliens presidentval bli polariserat. I centrum står en högerextrem kandidat som har lovat att städa upp bland mutor och gammal byk i landet, vars ekonomi är i spillror.(TT)
Publicerad 5 oktober 2018

Han har kallats för Brasiliens Donald Trump. Mannen som tagit ledningen i opinionsundersökningarna förespråkar hårdare straff, är vapenivrare och förkastar hbtq-rättigheter. Jair Bolsonaro - med mellannamnet Messias - har lovat att frälsa den sydamerikanska jättenationen där flera hundra politiker har anklagats eller dömts för korruption under de senaste åren.

””

Trolig vinnare

Mycket talar för att Bolsonaro kommer att få flest röster i valet på söndag - då brasilianerna också ska rösta fram ett nytt parlament. I opinionsmätningar strax före valet har han legat på lite över 30 procent. Hans närmaste konkurrent, Arbetarpartiets Fernando Haddad, ligger runt 20 procent och stödet har sjunkit något den senaste tiden, medan Bolsonaros har ökat.

””

Brasilien har i flera år kämpat med en katastrofal ekonomi, hög arbetslöshet och svag valuta. Det har skapat djupa klyftor och gött stödet för den högerextrema politik som Bolsonaro står bakom, enligt Wetterblad. Den gångna mandatperioden har också varit en enda lång mutskandal, vilket har spätt på politikerförakt och ilska. I den stora brottsutredningen, "operation biltvätt", avslöjades omfattande korruption inom nästan alla politiska partier där räkningar bland annat har saltats i stora infrastrukturarbeten upphandlade av det statliga oljebolaget Petrobras.

Ekonomi utmaningen

President Dilma Rousseff från Arbetarpartiet, som tog över efter den populära Luiz Inacio "Lula" da Silva, avsattes 2016 efter en riksrättsprocess där hon anklagades för att ha förskönat budgetsiffror. Många menade att anklagelserna i själva verket var ett sätt att störta presidenten, orkestrerad av hennes vicepresident Michel Temer. När Temer, själv korruptionsanklagad, tog över lyckades han ändå inte få rätsida på ekonomin och han är den mest impopuläre president som Brasilien har haft.

Den djupa ekonomiska krisen är en av de utmaningar som den nya presidenten kommer att stå inför. Bolsonaro har hittills sluppit allvarliga korruptionsanklagelser och det har han vunnit på, enligt Wetterblad. Men trots att mycket pekar på att den forne militären tar hem den första valomgången är det långt ifrån säkert att han kommer att ta plats i Planalto, presidentpalatset i Brasilia.

Andra omgång

Om ingen av presidentkandidaterna får mer än hälften av rösterna sker en andra valomgång mellan de två som har fått flest röster. I den spelar det stor roll vart de bortröstade kandidaternas väljare går. Demokratiska arbetarpartiets Ciro Gomes, mittenpolitiker som ligger trea i opinionsmätningarna, skulle troligtvis uppmana sina väljare att rösta på Arbetarpartiets Haddad, spår Torsten Wetterblad. Och det kan bli avgörande.

””
””

TT