1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nepal vill bekämpa kvinnovåld med porrförbud

24 000 porrsajter har förbjudits i Nepal. Det vulgära innehållet förstör den sociala harmonin och uppmanar till sexuellt våld, menar regeringen. Men kvinnorättsaktivister ser förbudet som felriktat - och mobiliserar nu på nätet.(TT)
Publicerad 13 oktober 2018

Förbudet mot porr har införts efter allt mer högljudda protester mot landets regering, som anklagas för att inte ta itu med det sexuella våldet i Nepal. Flera brutala attacker har skakat om landet på Himalayas sydsluttning.

Stora demonstrationer bröt ut efter det att den 13-åriga flickan Nirmala Pant brutalt våldtogs och mördades i juli. Flera polismän har stängts av efter misstankar om att de ska ha förstört bevismaterial för att skydda förövarna. En människa dog och ett tiotal skadades i protesterna. Några månader senare våldtogs och ströps en tioårig flicka, enligt den amerikanska tidningen The Washington Post.

Inte effektivt

Än så länge har porrförbudet dock inte blidkat kritikerna. Kvinnorättsaktivisten Mahna Ansari menar att regeringen missar målet och blundar för verkligheten.

””

I stället borde regeringen, enligt Mahna Ansari, fokusera på hur rättsystemet ser ut och göra det lättare för kvinnor som anmäler våld och våldtäkter att få upprättelse.

Nepalesiskt #metoo

Efter mordet på Nirmala Pant har hashtaggarna #JusticeForNirmala och #RageAgainstRape, där sexuellt våld diskuteras och kvinnor delar med sig av egna erfarenheter, dykt upp i sociala medier. Och nu växer även #metooNepal.

Men det är inte enbart på nätet som förändringen märks. De senaste tio åren har antalet anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök ökat med omkring 300 procent. Aktivister menar att ökningen beror på att fler vågar anmäla, men anser också att mörkertalet fortfarande är stort.

Efter mordet på Nirmala Pant har anmälningstakten ökat ytterligare. På bara två månader har polisen registrerat 479 anmälningar, vilket enligt AFP är mer än 2008 och 2009 tillsammans.

TT