1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Misstänkt Litvinenko-mördare prisas

Rysslands president Vladimir Putin utdelar en hedersmedalj till Andrej Lugovoj som i väst är huvudmisstänkt i mordet på den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko 2006. I listan över dem som ska få medaljen för "insatser för faderlandet" och som presenterades på måndagen fanns Lugojovs namn med.(TT)
Publicerad 9 mars 2015

Rysslands president Vladimir Putin utdelar en hedersmedalj till Andrej Lugovoj som i väst är huvudmisstänkt i mordet på den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko 2006.

I listan över dem som ska få medaljen för "insatser för faderlandet" och som presenterades på måndagen fanns Lugojovs namn med. Den tidigare säkerhetsagenten Lugojov var en av de sista som träffade Litvinenko i London och han anklagas av brittiska åklagare för mordet.

Putinkritikern Litvinenko, som var 43 år vid sin död, förgiftades av det radioaktiva ämnet polonium. Ämnet fanns i en kopp te som Litvinenko drack på ett Londonhotell i ett möte med två ryssar.

Litvinenko blev känd när han 1998 anklagade sin arbetsgivare, ryska säkerhetstjänsten FSB, för att ha beordrat lönnmord på politiska motståndare.

Två år senare flydde han och hans familj. De fick asyl i Storbritannien.

Nuvarande parlamentsledamoten Lugojov förnekar inblandning.

TT