1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Misstänkt Bostonbombare död

En av de två misstänkta för bomberna vid Boston Marathon har dödats, bekräftar Bostons polischef. Den andre är fortfarande på fri fot.
Nyheter • Publicerad 19 april 2013
Foto: Scanpix

Massiva eldstrider med de jagade bröt ut i Boston i morse och polisen angreps med sprängladdningar.

Den som är på fri fot uppges vara den misstänkte som på polisens bilder har en vit keps.

– Han ska betraktas som beväpnad och farlig. Så var väldigt försiktiga och stanna inne, säger stadens polischef Ed Davis på en presskonferens.

"Vi tror att detta är en terrorist, vi tror att det är en man som har kommit hit för att döda människor", säger polisen.

Polisen har släppt ännu en bild på den misstänkta som befinner sig på fri fot, där han har en grå luvtröja på sig.

– Vi har en video från Seven eleven tidigare i kväll, som visar honom klädd i grå luvtröja. Han är vit och har brunt lockigt hår. Det är den person som vi letar efter just nu, sade Ed Davis.

Polisen bekräftar också att sprängladdningar kastats mot polisen under skottlossningen.

En dramatisk polisjakt med "hundratals" lokala och federala poliser inleddes i morse efter dödsskjutningen av en polis vid universitetet MIT.

– Det var kaotiskt, med massor av poliser från olika enheter. Alla hade vapnen dragna, de skrek åt någon att sträcka upp händerna och gå ut ur bilen, berättar Andrew Kitzenburg som blev ögonvittne till gripandet.

De misstänkta hade något slags sprängladdningar, enligt Kitzenburg.

– De tände den, medan skottlossningen fortfarande pågick, och kastade den, berättar han för New York Times..

– De hade också vad som såg ut som en bomb gjord av en tryckkokare, berättar Kitzenburg, som alltså bevittnade händelserna i Watertown på nära håll från sitt sovrumsfönster, lite senare för NBC.

Ett av skotten gick in i lägenheten och träffade en fåtölj i hans lägenhet.

– Det var en lång skottväxling.

Bilder från CNN visar en man, som misstänks vara skytten, som ligger med armarna utsträckta på en gata. Omkring honom står polis med dragna vapen.

Polisen bekräftar att ytterligare en polis, med uppgifter inom kollektivtrafiken, skadats i eldstriden i Watertown. Tillståndet uppges vara kritiskt.

Kitzenburg berättar att en bombrobot just nu finns på platsen, vid den bil som de misstänkta körde.

– De hade två eller tre ryggsäckar, som stod precis bredvid den SUV som polisen ännu inte rört.

Den gripne fick sedan klä av sig helt naken, innan polisen satte på honom handbojor och körde iväg honom.

Alla i Watertown uppmanas att hålla sig inomhus och polisen varnar för en osäker situation. "Öppna INTE dörren om det inte är en identifierad polis", skriver delstatspolisen i Massachusetts i ett meddelande på Twitter.

Reuters uppger att polisen ska söka igenom området hus för hus.

Andra ögonvittnen beskriver intensiv skottväxling före gripandet i Watertown.

– Jag hörde massor av pistolskott. Skott, skott, skott, skott. Sedan såg jag en explosion och en stor ljuslåga flamma upp mot himlen, säger Adam Healy till Boston Globe.

MIT och polisen bekräftar att en polisman knuten till campus skjutits ihjäl.

USA:s federala polis FBI har nyligen släppt nya bilder på de två män som misstänks för inblandning i bombdådet mot Boston Marathon i måndags. Fotografierna på polisens hemsida är suddiga, men ger en närmare och tydligare bild av männens ansikten. En visar en man i mörk basebollkeps och solglasögon, den andra en man med vit, bakåtvänd keps.

FBI:s utredningsledare Richard DesLauriers bad allmänheten om hjälp att identifiera och lokalisera de två, men varnade för att ta kontakt med dem, eftersom de betraktas som "beväpnade och extremt farliga".

FBI lämnade inga uppgifter om de två männen, som förefaller vara unga. Enligt FBI tyder bilder på att en av männen, den i vit keps, hade placerat ut en av de två bomberna utanför en restaurang minuter före explosionerna.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.