1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Le Pen stäms för homofobiska uttalanden

Den franske politikern Jean-Marie Le Pen, som grundade och ledde det högerpopulistiska partiet Nationella fronten (som bytt namn till Nationell samling), stäms för sammanlagt tre uttalanden som påstås vara kränkande mot homosexuella.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Den franske politikern Jean-Marie Le Pen, som grundade och ledde det högerpopulistiska partiet Nationella fronten (som bytt namn till Nationell samling), stäms för sammanlagt tre uttalanden som påstås vara kränkande mot homosexuella.

Bland annat har Le Pen skrivit på sin blogg att partnern till en dödad polis inte borde ha uttryckt sin kärlek så öppet på begravningsceremonin, eftersom den hade tjänat på en större diskretion. Le Pen har även sagt i en tidningsintervju att för många homosexuella är att jämföra med för mycket salt i en soppa och ska dessutom ha antytt i ett blogginlägg att det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili.

Den 90-årige Le Pen har tidigare dömts för flera främlingsfientliga och antisemitiska uttalanden. Han deltar inte i rättegången eftersom han för närvarande hålls under observation på sjukhus.

Jean-Marie Le Pens dotter Marine Le Pen tog över partiledarskapet 2011, och sedan dess har grundaren tvingats lämna partiet efter ett uttalande om att nazisternas gaskamrar under andra världskriget endast var en historisk detalj.

TT